Проучване: ГЕРБ изпреварват ПП, Възраждане измества БСП

Проучване: ГЕРБ изпреварват ПП, Възраждане измества БСП
„Възраждане“ се радват на по-голямо обществено доверие от БСП

Най-голямата опозиционна партия – ГЕРБ, е първа политическа сила сред заявилите, че ще гласуват на евентуални парламентарни избори. Това сочи проучване на „Тренд“, осъществено сред 1002 респонденти чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ в периода 4 – 11 май и финансирано от в. „24 часа“.

Потенциалните гласоподаватели на партията на Бойко Борисов са 23.8% от гласуващите, а след нов спад на подкрепата „Продължаваме промяната“ е втора по доверие със 17.5%. В сравнение с април поддръжниците на ГЕРБ се увеличават с 0.2 процентни пункта, а тези на формацията на Кирил Петков и Асен Василев намаляват с 2.6.

На трета позиция при евентуални избори би било ДПС с 10.9%. „Възраждане“ вече е четвърта политическа сила, като 10.1% от анкетираните са казали, че ще гласуват за партията на Костадин Костадинов, която е покачила резултата си с близо един процентен пункт за месец. БСП са пети с 9.5%. Партията на служебния премиер Стефан Янев „Български възход“ ще успее да влезе в парламента, като 7.6% от хората са обявили, че ще я подкрепят. „Демократична България“ и „Има такъв народ“ също ще намерят място в Народното събрание, ако има предсрочни избори.

Под четирипроцентния праг за влизане в парламента остават „Изправи се, България“ (2%) и ВМРО (1.5%).

Отчита се отлив на подкрепа към правителството. 70% от анкетираните оценяват отрицателно работата на кабинета, като само за месец този процент се е покачил с 12 на сто. 71% от участвалите в допитването определят като отрицателна работата на парламента, като се отчита скок с 5% за месец. За работата на президента пък са се изказали одобрително 50 на сто от анкетираните, като не се отчитат разлики спрямо същия период преди месец.