Махат ковид добавките на пенсионерите, увеличават им пенсиите

Махат ковид добавките на пенсионерите, увеличават им пенсиите

С около 20% ще бъдат увеличени пенсиите от 1 юли. Това ще бъде обявено днес окончателно като част от пакета мерки, съобщи депутатът от „Демократична България” Ивайло Мирчев.

Увеличението на пенсиите е свързано и с отпадането на COVID добавките, които според Мирчев, „изкривяват целия пенсионен модел”. И допълни, че общо 12 мерки ще бъдат обявени днес.

От опозицията в парламента обаче са категорични, че това увеличение на пенсиите ще бъде моментално „изядено“ от огромната инфация в момента. Така хората, които са в заслужен пенсионен отдих не просто няма да усетят увеличение, а нещо повече – парите им още повече ще се обезценят на фона на скъп ток, храна, дрехи и услуги.

Относно отстъпката за гориво, Ивайло Мирчев допълни, че на този етап остава предложението за 25 стотинки за литър. Най-вероятно те ще се дават след показване на лична карта.

Преди това той заяви, че е възможна нулева енергийна зависимост от Русия. В петък от „Демократична България” поискаха от парламентарната трибуна „мерки за депутинизация на България“. Председателят на ПГ Христо Иванов прочете декларация, с която предложи приоритети и мерки, които да залегнат в управленската програма на правителството и в законодателната програма на управляващото мнозинство.

Запитан дали по този начин от ДБ „не настъпват коалиционната мотика”, Мирчев каза, че просто отстояват принципи.

„Това, че Корнелия Нинова и БСП смятат Русия и режима на Путин за приятели на България е притеснително. Опитваме се да им обясним, че няма как путинова Русия да е приятел на България. Ние отстояваме принципи, не настъпваме мотики”, заяви Мирчев.

„Разчитаме, че нашите партньори имат здрав разум”, продължи той.

„Основният ни акцент е нулева енергийна зависимост от Русия и това е възможно. Има истински план за действие, не извиване на ръце”, заяви депутатът.

Снимки: БУЛФОТО