Бум на кърлежи в София, носят лаймска болест

Бум на кърлежи в София, носят лаймска болест

Бум на ухапванията от кърлежи, регистрират от Националния център по заразни и паразитни болести. Месеците май и юни са най-активният период за тях, а високата трева в столицата само спомага за тяхното размножаване. ТВМЕДИА вече писа, че хиляди родители в София негодуват, че Столична община почти не косѝ кварталните градинки.

„Най-големият риск при ухапване е лаймската болест, на която инкубационният период е около един месец“, предупреди Ива Трифонова, главен асистент в Националния център по паразитни заболявания.

„Очакваме повишаване на заболеваемостта от лаймска болест в следващите седмици. Трябва да се следи мястото на ухапването“, посъветва Трифонова.

При лаймска болест в рамките на 10-14 дни около ухапването се появява червено петно, което бързо расте. Лимфните възли също се увеличават.

Междувременно в столицата хиляди майки негодуват и споделят, че на места в София тревата е станала по-висока от децата им. Родителите недоумяват защо не се косѝ.

„Спряхме да извеждаме децата по градинките. Тревата е избуяла голяма. Окосени са само големите паркове, а в кварталните по-малки градинки положението е плачевно. Наистина не разбирам защо не виждам косачи, от общината спят ли, не виждат ли, че се превърнахме в джунгла“, пише Константина Анастасова в групата „Забелязано в Люлин“.

Аналогично е положението в кварталите „Слатина“, „Дружба“, „Младост“, „Сухата река“ и др., показа проверка на ТВМЕДИА.

Инфекционисти предупреждават да сме особено мнителни след разходки в зелени площи – да оглеждаме тялото си внимателно за кърлежи. При наличие на впит кърлеж веднага да се посети болница, където да бъде изваден от специалист.

Симптомите на лаймска болест са температура с втрисане, умора, фотофобия – чувствителност към светлина.

Веднъж попаднали в кръвния поток и лимфната система лаймската болест може да увреди органи в човешкия организъм – удря очите, сърдечно-съдовата система, мозъка и цялата нервна система.