ПП ще номинира акад. Николай Денков за премиер

ПП ще номинира акад. Николай Денков за премиер

„Продължаваме Промяната“ ще номинира за министър-председател бившия образователен министър Николай Денков. 

Очаква се номинацията му да бъде обявена пред журналисти утре следобед. Информацията, с която разпола Нова телевизия е, че от формацията на Кирил Петков и Асен Василев са се спряли именно на академик Денков, тъй като е уважавана личност и притежава качества като експертност, диалогичност, спокойствие и е лишен от истеричен начин на изразяване, типичен за повечето представители на политическата класа.

Друго име, което бе коментирано в медиите като евентуален кандидат за премиер, е това на бившия правосъден министър Надежда Йорданова от ДБ.

Самата Надежда Йорданова от парламентарната група на „Демократична България“ отрече да е обсъждана възможността тя да е кандидат-премиер с втория мандат. Премиерът ще бъде посочен от „Продължаваме Промяната“, заяви тя в отговор на журналистически въпрос в парламента.

В сряда в Народното събрание не избра издигнатия от ГЕРБ-СДС за министър-председател Николай Габровски, а дебатите в пленарната зала продължиха около три часа. В подкрепа на номинацията на Габровски гласуваха 113 депутати – от ГЕРБ-СДС (67), ДПС (35) и „Български възход“ (11). „Против“ гласуваха 125 народни представители – от „Продължаваме Промяната“ (53), „Възраждане“ (27), „БСП за България“ (24), „Демократична България“ (20), както и един нечленуващ в парламентарна група. „Въздържал се“ нямаше.