ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се разбраха за правителство на ротационен принцип

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се разбраха за правителство на ротационен принцип

Ръководствата на „ПП-ДБ“ и „ГЕРБ-СДС“ са готови да излъчват премиери от двете формации на ротационен принцип. Това стана ясно по време на пресконференция на двамата кандидати за поста мионистър-председател – Мария Габриел и Николай Денков.

Идеята е евентуалният бъдещ редовен кабинет да работи 18 месеца. В първите 9 от тях премиер да бъде Денков, а Габриел – вицепремиер и министър на външните работи. Във втората половина на обозначения период пък министър-председател да стане Габриел, а Денков да бъде неин заместник.

„Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно. Тя е човекът, който може да помогне за някои от най-важните приоритети в нашата програма. Аз не знам за по-добър наш представител в европейските институции. Вчера обсъдихме тази идея на Националния съвет на ПП, като гаранция, че правителството ще работи поне 18 месеца“, обясни Николай Денков от ПП-ДБ.

„Ясно е, че ситуацията е изключително трудна. След 5 поредни избора и в настоящото Народно събрание не може да се сформира кабинет, което създава реална опасност за шести избори без ясен резултат. Следва забавяне на важни решения – приемането на бюджета и всичко, което притеснява хората. Поучени от опита на 48-ия парламент, това, което направихме в първите дни на това НС, е да инициираме законодателна програма, която да е приемлива за повече групи. Направихме управленска програма и представихме състав на проектокабинет, за да е ясно, че можем да управляваме държавата“, поясни още Денков.

„Благодаря на всички – ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН, за това, че водихме разговори и показахме, че чрез диалог и с принципи, има възможност България да се сдобие с редовно правителство. Документът, който изготвихме с ПП-ДБ, показва колко много отстъпки направихме всички в името на това страната да има редовен кабинет. Искам специално да благодаря на акад. Денков за търпението и професионализма”, заяви Мария Габриел.