По-подготвен от мен за премиер няма, Киро и Асен са неприемливи кандидатури

По-подготвен от мен за премиер няма, Киро и Асен са неприемливи кандидатури

 Кирил Петков и Асен Василев са неприемливи кандидатури за министри, стана ясно от коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в парламентарните кулоари. Той уточни, че ако ПП-ДБ все пак ги предложат, партията му ще даде свои имена на знакови фигури. Първоначално Борисов не искаше да коментира имената, които вече се появиха като варианти и предположи, че това е „изпускане, за да ги чекират“.

„Ако считаме, че финансите на държавата са в добро състояние и този, който го е причинил, трябва да е министър – тема на разговор е. Ако считаме, че Атанасов с всички служби на МВР, ГДБОП, Гранична полиция, Вътрешна сигурност, плюс службите ДАНС, цивилно, военно разузнаване – това е абсолютно неприемливо за нас“, обясни Борисов. И добави, че в такъв случай естествено ще искат да има хора и от ГЕРБ в кабинета.

„Ако те участват в правителство, ние ще предложим знакови наши фигури – Томислав Дончев, Делян Добрев и подобни“, отсече Борисов.

„Като не искат да направим компромис, ще продължим да работим по програмата и ще направим добро за страната – поне да извадим служебното правителство да се гърчи как без парламент да прави бюджет“, добави той.

А ако не получат имена – ГЕРБ ще се обърне към „другите, които си имат имена – ДПС, БСП, ИТН и „Възраждане“. Ако те са приемливи за тях и ние ще говорим за другите.

„Ако отиваме на избори – преди това да имаме бюджет. Това сме длъжни да го направим с ПП-ДБ. Поне едното да направим, ако имаме бюджет и програма, ако изчистим емоциите, ще се разберем и за физически лица“, настоя лидерът на ГЕРБ.

Той обаче призна, че от инат може и да има проблем с кабинета, дори и да има управленска програма. И цитира вица, според който в Ада само българите не ги пазят дяволи, защото сами се теглят надолу в казана.

Борисов подчерта, че след дебата във финансовото министерство вчера е станало ясно, че финансите на държавата са в много лошо състояние.

„Опитите да се върне бюджетът отново на служебното правителство не са правилни, а е дори подло и безотговорно. Тогава президентът с пълно право може да ни нарича шарлатани, безотговорници, каквото и да каже, все ще е правилно“, заяви той. И добави, че днес депутатите ще получат бюджета.

„Отговорност и на партиите, които не са в преговорите, но които дружно в предишното НС щедро раздаваха пари, намаляваха данъци, трябва да си понесем отговорност тук в НС, а не да върнем бюджета на МФ и да искаме те да ни го представят с 3% дефицит. Това е опит Асен Василев да се скрие от провала на финансовата си политика. Ние също сме вдигнали ръка и сме гласували за много от глупостите в парламента. Това го е направило и ДПС, и БСП, и ИТН, и „Възраждане“. Към този момент екипите по програмата работят добре. До края на деня или утре ще имаме обща програма, съгласувана по сектори, като я наложим върху бюджета, тя ще ни даде какви разходи и приходи да залагаме“, обяви лидерът на ГЕРБ.