Осман Октай: Избори наесен ще има, изненади също

Осман Октай: Избори наесен ще има, изненади също

Убеден съм, че наесен ще има избори. На тях обаче няма да спечели статуквото. ГЕРБ няма да са първа политическа сила. Няма да бъде нито „Възраждане“, нито БСП, нито ДПС. Със съжаление ще отчета – Слави няма да влезе в следващия парламент. И с още по-голямо съжаление, заради поведението на Христо Иванов и Атанас Атанасов, и „Демократична България“ няма да са в следващия парламент.

Това коментира в специално интервю за Фрог Нюз политическият анализатор Осман Октай. По думите му всички процеси оттук нататък ще родят ново автентично дясно, което ще бъде бъдещето на Бъргария. Това обаче няма да се случи за предстоящите предсрочни избори.

Той бе категоричен, че за каквито и управления на малцинството да се говори, този парламент не може да излъчи правителство: „Оттук нататък трябва да започнем да броим времето за работа на този парламент“.

Що се отнася до конкретната дата за предсрочни парламентарни избори, политическият анализатор обясни, че от президента ще зависи дали ще са в края на септември, или ще бъдат разтеглени към ноември.

Наистина ли смятате, че Трифонов сложи окончателно хикса на „Има такъв народ“?

При всички случаи, за каквито и управления на малцинството да се говори, този парламент категорично не може да излъчи правителство. Няма значение, че някои политически формации се правят на загрижени – не било време за избори, колко били отговорни за решаването на кризите, социалните проблеми и т.н. Това е политическо говорене с цел да привлекат избиратели. Оттук нататък трябва да започнем да броим времето за работа на този парламент. Единственото нещо, което може да направи, и то предизборно, както видяхме и септември месец миналата година, е партиите да наддават при приемането на актуализацията на бюджета в социалния пакет. За да могат, евентуално, да купят колкото се може повече избиратели. Има време до края на юли месец да работи парламентът. Много е важно около какъв дневен ред могат да се обединят всички политически формации в своята предизборна пропаганда. Нищо друго вече не може да свърши този парламент. Оттук нататък най-вече от президента ще зависи дали изборите ще бъдат в край на септември, или ще бъдат разтеглени към ноември, както се случи миналата есен и отново да нямаме бюджет и парламент през зимата, около новогодишните празници.

Тоест Вие сте убеден, че избори тази година ще има?

Убеден съм! Убеден съм, че ще ги има още от края на март месец.

Каква би била конфигурацията след такива избори?

Преди да отговоря на Вашия въпрос искам да отбележа нещо много важно. Сутринта гледам във всички медии колко са ентусиазирани, с блестящи очи т.нар. „социолози“, „политолози“, „антрополози“, парламентаристи. Колко много са радостни, че провалиха очакваната промяна и си запазиха задкулисието и моделът „Кой?“. Днес отложиха промяната и оставиха да бъде защитен моделът „Кой?“, Гешев, ВСС и всички структури, обслужващи този модел. Затова бяха толкова щастливи. Е, за да им разваля настроението искам да кажа, че есента по време на предсрочните избори, колкото и да им се иска, няма да спечели нито статуквото, нито ГЕРБ. ГЕРБ няма да са първа политическа сила на предстоящите предсрочни избори! Няма да бъде нито „Възраждане“, нито БСП, нито ДПС. Със съжаление ще отчета – Слави няма да бъде в следващия парламент. И с още по-голямо съжаление, заради поведението на Христо Иванов и Атанас Атанасов, и „Демократична България“, както се случи след „Реформаторския блок“, няма да са в следващия парламент. Нека да припомня моите анализи от миналата година, когато казах, че през юли месец победител ще е Слави, а ноември месец – ПП. Сега още няма да кажа кой ще е победител, защото искам да видя как ще стартира предизборната кампания и кои ще бъдат участниците. Но при всички случаи няма да е ГЕРБ. Чувам, че някои казват, че с вчерашния си ход Слави ще спечели. Напротив, общественото мнение на мнозинството е, че някой отново хвърля държавата в хаос особено по време на война и кризи. Това ще бъда водещо в предизборната кампания за следващите избори. Това ще определи активността и участието на избирателите. При всички случаи обаче ще има наказателен вот за тези партии, които провалят съдбата на България от миналата година досега. Най-жалкото е, че задкулисието, поне засега, не позволи на промяната да се случи, но и в дясното пространство няма никой днес. Затова мисля, че всички процеси оттук нататък ще родят ново автентично дясно, което да бъде бъдещето на страната, но това няма да се случи за предстоящите предсрочни избори.