Макрон: Не трябва да си позволяваме да унижаваме Русия

Макрон: Не трябва да си позволяваме да унижаваме Русия

Френският президент Еманюел Макрон омекоти тона и заяви, че е жизненоважно Русия да не бъде унижавана, за да може, когато сраженията в Украйна спрат, да се намери дипломатическо решение. Френският държавен глава добави, че вярва, че Париж ще играе ролята на посредник за прекратяване на конфликта.

Макрон се опитва да поддържа диалог с руския президент Владимир Путин след нахлуването на Москва в Украйна през февруари. Позицията му беше многократно критикувана от някои източни и балтийски партньори в Европа, тъй като според тях тя подкопава усилията за оказване на натиск върху Путин да седне на масата за преговори с Украйна.

„Не трябва да унижаваме Русия, за да може в деня, когато боевете спрат, да изградим изходна рампа с дипломатически средства“, заяви Макрон в интервю за френски вестници, публикувано днес.

„Смятам и му казах, че той прави историческа и фундаментална грешка за своя народ, за себе си и за историята“, каза Макрон.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира в Туитър, че подобни призиви „само ще унижат Франция“, както и други, които са на същото мнение.