Лена Бориславова разговаряла с близките си за клиповете с Петков

Лена Бориславова разговаряла с близките си за клиповете с Петков

Мисля, че г-н Петков е най-диалогичният човек, който може или по-скоро можеше до скоро да споява тази коалиция. Това заяви началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова в предаването „На фокус“ по NOVA.

Думите й са по повод интервюто на Слави Трифонов, в което обвини Кирил Петков, че се държи „авторитарно“ с коалиционните си партньори. Тя разкри, че при напускането на министрите от ИТН на правителственото заседание, на което бе гласувана актуализацията Бюджет 2022, в залата е имало „тряскане на столове и врати“. „Лидерите на тази партия се опитват да вкарат страната в политическа криза“, категорична бе Бориславова.

Лена Бориславова най-сетне проговори за всички излезли видеа с нея и премиера Кирил Петков. Говорителката на кабинета призна какво мисли за всичко това и дори разкри какъв разговор и двамата се е наложило да проведат с близките си хора и те ги подкрепяли на 100%.

Според нея Рашков е най-подходящ кандидат за КПКОНПИ. „Това ще е интересно доказателство за това от коя страна на този вододел ще застанат депутатите от това НС“, каза тя.

„Как смятате да отговорите на атаките срещу вас“, запита я Лора Крумова: „Това е единственото доказателство, че явно наистина нещата, които правим, са подразнили хората, които финансират тези медии“, отвърна Бориславова.

„Човек никога не може да е подготвен за тази атака, но ние продължаваме напред“, добави тя. Бориславова заяви, че не е получавала заплахи.

Говорителката на кабинета на Петков бе помолена да коментира и воаяжа с премиера до Солун: „Това беше регионално събитие, с всички регионални лидери и държавни глави, с участието на Шолц и Шарл Мишел. Можеше да се ползваме и с по-малък самолет, но той беше използван с президента. Алтернативният вариант бе да пътуваме 8 часа с кола, докато държавата е в криза и да не се решават други задачи“, каза тя.

„Когато жълтата медия се активизира, това е доказателство, че има шанс и надежда истинската промяна да се случи. Не знам кой стои зад всичко това, има поне няколко субекта, които може да стоят зад подобна атака. Разговаряхме с премиера по тази тема и с близките си хора. Имаме пълната им подкрепа“, каза тя.

„В момента от колегите от ИТН продължават да не си вдигат телефоните и не можем да обсъждаме каквито и да било варианти за управлението и коалицията. „Продължаваме промяната“ застава твърдо зад личността на Кирил Петков като премиер, защото може с воля да не позволи източване на държавни пари и корупционни сделки“, заяви Лена Бориславова запитана дали е възможно да има правителство без Кирил Петков начело на кабинета. На въпрос дали е възможна ротация, в която Асен Василев да стане министър-председател, а Петков финансов министър, началникът на премиерския кабинет заяви: „Не я изключвам, но не сме я обсъждали.“

Тя обаче беше категорична, че каквото и да се случва с правителство, ПП ще са готови на разговори след като Народното събрание гласува актуализацията на макрорамката. На подобно мнение били и партньорите от БСП и ДБ, обясни Бориславова.

Също така тя подозира, че повтарянето на Трифонов, че ИТН излиза от коалицията заради РС Македония е заблуда. „През последните дни виждате, че премиерът Петков ясно каза дори на канцлера Шолц, че Скопие трябва да признаят българските граждани. Няма отмятане от коалиционното споразумение. Причината за напускането е друга“, смята Лена Бориславова. Според нея истинската причина се крие в санитарния контрол в КПП „Капитан Андреево“.