Киселова: Решението на ВСС за Сарафов може да бъде оспорено от правосъдния министър

Киселова: Решението на ВСС за Сарафов може да бъде оспорено от правосъдния министър

Румен Радев си даде 48 часа, за да подпише указа за освобождаването на Иван Гешев.

 

Това време беше много кратко, защото тези, които искаха отстраняването на Гешев не се бяха подготвили за това, което предстои. Това заяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в предаването „Денят на живо“ по БНТ. 

Тя уточни, че всеки указ може да бъде оспорван за противоречие с Конституцията. И добави, че за това са необходими 1/5 от народните представители, или колегия на ВКС или ВАС. 

Много е вероятно този състав на ВСС да направи предложие до президента за нов главен прокурор. Това ще бъде поредният орган, който е вакантна длъжност. Органите вече стават 20, подчерта доц. Киселова. 

Пленум на ВСС или Прокурорската колегия е необходимо да избере и. д. главен прокурор.

Тази празнота в закона даде възможност на Прокурорската колегия да възложи на Борислав Сарафов да изпълнява функциите на главен прокурор. Самата процедура се разви сравнително бързо. Представители на политически партии, особено ПП-ДБ, даваха срок до днес на президента да издаде указ.

Той ги изненада. Беше съвсем очаквано, че ще има прегрупиране – да се намери този, който да встъпи в длъжност. Тук идва въпросът дали Сарафов ще изтегли исканията за имунитетите на депутатите, посочи още доц. Киселова. 

Част от наказателните производства са разследвани от следователи, чиито началник е г-н Сарафов. Разбира се не на всички дела. В срока на комисията Сарафов може да добави данни, които да мотивират народните представители да вземат решение. Може да предложи на Н да удължи срока на тази комисия, добави още преподавателят по конституционно право.

По думите ѝ днешното решение на ВСС може да бъде оспорено. “Председателстващият ВСС (министър Атанас Славов) може да оспори решението в 14-дневен срок”, каза още тя. 

Доц. Киселова призова народните представители да приемат ветото на президента и да се проведе нов законодателен процес. Припомняме, че държавният глава върна за ново обсъждане в Народното събрание параграфи 3-10 от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), приет от 49-ото Народно събрание на 2 юни 2023 година.

Оспорените разпоредби предвиждат обособяването на директора на Националната следствена служба и следствените отдели към прокуратурите в самостоятелни органи.