Кирил и Асен са аматьори до Христо Иванов

Кирил и Асен са аматьори до Христо Иванов

Каквото и да е мнението ви за Христо Иванов, в политически аспект не вярвам, че можете да отречете, че този човек е видимо най-интелигентният от лидерите в либералното пространство.

Веднага след загубата на изборите Иванов умело се изтегли на заден план. Остави Асен Василев и Кирил Петков да правят гаф след гаф, да дават прибързани изявления, да се червят и излагат на срещите с ГЕРБ. Иванов прецени, че е по-добре да стои максимално отдалечен от случващото се. Забележете, как не проговори и една дума на някои от официалните срещи с ГЕРБ. Седеше на масата, но мълчеше, докато Петков заекваше, а Василев се червеше. Христо Иванов направи всичко възможно петното от случващото се да не полепне и по него.

…и се завърна на преден план в секундата, в която ситуацията се обърна, а темата с Гешев отново стана водеща. Вчера той проговори и застана на преден план по време на изявлението на коалицията – за първи път от изборите насам. Точно тогава, когато ситуацията се обръща. Точно тогава, когато темата с Гешев и прокуратурата – неговата запазена марка и кауза, е отново център на внимание.

Всичко това показва изключително развит политически нюх и далновидност. Показва и търпение. Неща, които напълно липсват у тежките политически аматьори Петков и Василев.

Колкото и да не харесвам демократичната общност, целите, възгледите и активистите им, не мога да не забележа огрoмната разлика в качеството на политиците в „Демократична България“ от една страна и „Продължаваме Промяната“ от друга. Едните са подготвени, дългогодишни политици и общественици, разбиращи процесите. Другите са потресаващи аматьори, събрани през есента на 2021-ва от кол и въже, от старт-ъпи и „бизнес клъстери“, за да запълнят листите на Петков и Василев.
Това, впрочем, за нас – противниците на либералния проект за бъдещето значи, че ДБ са всъщност по-големият враг в дългосрочен план, макар и по-малък партньор в коалицията им за момента.
А ако бях от демократичната общност, вместо от статуквото, щях искрено да съжалявам, че Василев и Петков изтласкаха Христо от лидерството на целия проект. Човекът е с редки за политиката качества и трудно ще бъде заменен като лидер, след като догодина се пенсионира в Европарламента.
Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов


СНИМКИ: БУЛФОТО


*Кристиян Шкварек, историк и политически анализатор, член на Партията на европейските консерватори и реформисти