Искам да видя страната, арестувала Путин, 8 минути след това

Искам да видя страната, арестувала Путин, 8 минути след това

Маргарита Симонян, ръководител на руската държавна телевизия RT, намекна, че Москва може да отговори с военни средства на всеки опит за арест на руския президент. „Бих искала да видя страната, която арестува Путин по решение на Хага. Около осем минути след това. Или колкото време ще отнеме полетът до нейната столица“, заяви Симонян в социалните мрежи.

„Русия, както и редица други държави, не признава юрисдикцията на този съд и затова от правна гледна точка решенията на този съд са нищожни“, заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия не е член на Международния наказателен съд. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че решенията на МНС „нямат никакво юридическо значение“ за Русия. „Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и не носи никакви задължения по него“, заяви тя в Telegram.

„Русия не си сътрудничи с този орган и евентуални „рецепти“ за арест, идващи от международния съд, ще бъдат юридически невалидни, що се отнася до нас“, каза Захарова, без да споменава Путин по име.

Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев също се включи в Twitter, като оприличи заповедта на тоалетна хартия.

По-рано в петък Международният наказателен съд обяви, че е издал заповед за арест на Путин за „незаконно депортиране“ на украински деца.

Съдът е издал заповед и срещу Мария Лвова-Белова, комисар на президента на Русия по правата на детето, по подобни обвинения.

Мария Лвова-Белова, комисар на президента на Русия по правата на детето

„Срещу мен бяха наложени санкции от всички държави, дори от Япония, а сега и заповед за арест…“, каза Лвова-Белова пред държавната информационна агенция РИА Новости. „Но ние ще продължим работата си.“

Ръководителят на Следствения комитет, който разследва тежки престъпления, разпореди проверка на заповедите на МНС срещу „руски граждани“. „Следственият комитет на Русия ще идентифицира конкретни лица от средите на съдиите на МНС, които са взели очевидно незаконни решения“, се казва в изявление на разследващите.

„Поздравявам Владимир Владимирович със задочния му арест! Това е само първата стъпка“, заяви в социалните мрежи критикът на Кремъл Михаил Ходорковски, който прекара десетилетие зад решетките.