Тръмп: Тази седмица ще бъда арестуван

Тръмп: Тази седмица ще бъда арестуван
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че очаква да бъде арестуван следващия вторник във връзка с дело, образувано от окръжния прокурор на Манхатън.
Тръмп съобщи това в социалната си мрежа Truth Social, но без да разяснява подробности, нито пък откъде се е сдобил с доказателства. Той призова поддръжниците си да излязат на протест.
От окръжната прокуратура на Манхатън отказват коментар към този момент, съобщава Ройтерс.
От месеци окръжната прокуратура в Манхатън и главната прокуратура на щата Ню Йорк разследват дали финансовият директор и други служители на бизнес организацията на Тръмп незаконно не са плащали данъци върху автомобили, апартаменти и такси за частни училища, плащани от групата.
Разследването срещу семейната група „Тръмп органайзейшън“ започна, след като един от бившите адвокати на Доналд Тръмп- Майкъл Коен, даде показания пред Конгреса. Той твърди, че са правени фалшиви оценки- завишени или занижени, на активи на групата. Целта е била получаване на заеми, данъчни облекчения или по-добри застрахователни обезщетения.
Бившият президент на САЩ вече е обект на няколко разследвания.
 
Разширен съдебен състав в Ню Йорк разследва участието на Тръмп в плащането на 130 000 долара, извършено през 2016 г. на порнозвездата Сторми Даниелс, за да не разгласи тя публично сексуална авантюра, каквато според нейни твърдения е имала преди години с милиардера.
 
Парите са били платени от личните средства на вече отстранения адвокат на Тръмп, Майкъл Коен, който след това заяви, че сумата му е била възстановена от „Тръмп организейшън“ и също така е получил допълнителни бонуси. 
По-рано днес Тръмп помести публикации във Фейсбук и ЮТюб за пръв път, след като преди две години беше отстранен от тях заради щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година. Така Тръмп се завръща в технологичните платформи, които вече е използвал, за да даде тласък на политическия си възход, отбелязва Ройтерс.
Постовете на Тръмп на страницата му във Фейсбук  и в канала му в ЮТюб бяха под общото заглавие “Върнах се!“.
И в двама поста е използвано заснето преди време видео на Си Ен Ен, с което се обявява победата на Тръмп над Хилари Клинтън през 2016 г. След това картината избледнява и на екрана се изписва “Тръмп 2024“.
Бившият президент републиканец вече обяви, че през 2024 г. ще се бори за втори мандат. Тръмп придружи текста си с кратко видеоклипче, в което казва: “Съжалявам, че ви накарах да чакате, беше сложно“.