Има шансове да съставим правителство

Има шансове да съставим правителство

Виждаме знаци, че нарастват шансовете за съставяне на правителство с третия мандат. Така обобщи разговорите с мандат носителите от БСП съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Повод за оптимизма му е това, че партньорите вече си говорят, стана ясно, че визира отношенията между ПП и ИТН. Според него трябва повече време да се даде за договарянето на кабинета. Търпение, професионализъм и може да имаме правителство с третия мандат, заяви той.

Иванов заяви, че БСП са ги информрали как протичат разговорите, а фокус са били евентуални промени във вече подготвената програма и възможно ли е да се намери баланс между ИТН и ПП. Има нужда да избегнем тласкането към избори, очакват ни много рискове, отбеляза той.

ДБ ще реши каква подкрепа да даде и дали да участва със свои министри след като има яснота за цялата конфигурация. Това е технически мандат на посредника, а не на партия, която прави свое правителство, подчерта той. За ДБ не е проблем премиер да е Асен Василев, тъй като вече са работили с такъв вариант при първия мандат.

На въпрос за идеите на БСП за преговорите с „Газпром“ и Русия, той се позова на коалиционното споразумение. „Текстовете включват нормализиране от отношенията с Русия, те не са прекъсвани, в рамките на общо европейската политика“ , заяви той. Това важи и за търсенето на източници на газ.

Атанас Атанасов от ДБ смята, че политическата криза няма да бъде решена през избори, а ще бъде задълбочена. Всички трябва да си даваме сметка за това и да не се занимаваме с щенията на един или друг политик, настоя той.