Георги Киряков: Радев ще се противопостави, защото загуби властта

Георги Киряков: Радев ще се противопостави, защото загуби властта

Имаше политици и политически сили, които изпитваха страх от прокуратурата, затова беше и бързането за отстраняване на главния прокурор. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime политологът Георги Киряков.

Видя се кои са тези лица и притеснения – това са делата, които знаем, че от години стоят „на трупчета“ точно за такива ситуации – да бъдат извадени и показани, за да се всее паника у политическите фигури и да се вземат определени решения така, че да се запази статуквото, в което участва и главният прокурор, обясни Киряков. Когато има разбирателство в политическите сили главния прокурор да бъде махнат, тези договорки с прокурора се развалят.

Всевласността на главния прокурор е донякъде и тя свършва при договорките между политическите сили за това какво трябва и какво може да се случва в тази държава. Така прокуратурата от абсолютно всевластна се оказа абсолютно безгласна, каза още Киряков.

Според политолога Страхил Делийски главният прокурор е заработил когато политическите институции, които до този момент са били зад него, изведнъж са се отказали от него. Това е особено показателно за функцията, която фигурата на главния прокурор има в българската система – и правна, и политическа.

След като си отговорим на въпроса защо тази фигура е толкова важна за политиците у нас, трябва да си зададем следващия въпрос – как може да се реформира една система, в която очевидно става въпрос за политическо подсигуряване на корпоративни интереси. Те обаче са от такъв характер, че са от потенциалния интерес на прокуратурата, обясни Делийски.

Политолозите се обединиха и около тезата, че вероятно президентът Румен Радев ще се опита да се противопостави на процесите, случващи се в страната, защото е в позиция, в която е загубил пълната си власт.