Филип Воскресенски най-високопоставения руски дипломат сред експулсираните: Благодарност към българите

Филип Воскресенски най-високопоставения руски дипломат сред експулсираните: Благодарност към българите

Заместникът на Митрофанова си тръгвал с благодарност към българите

Филип Воскресенски, който е най-високопоставеният руски дипломат сред експулсираните, заяви на летише София, че заминава с благодарност към България и българите, които “ни подкрепиха за времето, в което работихме. Това са хората, с които общуваме дълги години”.

Воскресенски е с ранг пълномощен министър на Руската федерация и е втори по чин след посланик Елеонора Митрофанова.

По думите на Воскресенски от страната ни днес заминават 70 руски граждани със семейства си или общо над 180 души.

Нито един от тези, които бяха експулсирани, не е работил срещу България, а за развиване на отношенията между двете държави. Тези действия по експулсиране са незаконни и без основание, каза Воскресенски. Той посочи, че сред заминаващите са генералните консули в Русе и Варна, хора по поддръжката на посолството в София.

Возкресенски трябваше да бъде екстрадиран още през април, като нотата за това беше връчена на посланик Митрофанова още на 1 април. Според съобщение на прокуратурата от същия ден има доказателства, че Возкресенски е събирал разузнавателна информация. После е направен компромис за да могат децата му да завършат учебната година.

А въпросът дали мисията в столицата ни ще бъде закрита, ще реши президентът на Руската федерацията, посочи още Воскресенски.