Бил Бърнс от ЦРУ: Китай обмисля изпращането на смъртоносна техника на Русия

Бил Бърнс от ЦРУ: Китай обмисля изпращането на смъртоносна техника на Русия

„Сигурни сме, че китайското ръководство обмисля предоставянето на смъртоносна техника“.

Това каза директорът на ЦРУ Бил Бърнс в ексклузивно интервю за CBS News.

Щефът на ЦРУ обърна внимание, че Китай все още не е взел решение да прехвърли смъртоносна помощ на Русия и коментира логиката зад решението на администрацията на Байдън да направи това разузнаване публично достояние.

„Ние също не виждаме окончателно взето решение и не виждаме доказателства за действителни пратки на смъртоносно оборудване“, заяви Бърнс.

„И затова, според мен, секретар Блинкен и президентът смятат за важно да се изясни какви биха били и последствията от това“, допълни той.

Бърнс каза, че планът на САЩ е да спре изпращането на подобни доставки.

Миналата седмица държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че Китай активно обмисля да предостави смъртоносна подкрепа, включително оръжия и боеприпаси, за да помогне на Путин във войната срещу Украйна.

Седмици преди началото на войната, руският и китайският президент потвърдиха своето партньорство. САЩ вече санкционираха китайски компании, които предоставиха т.нар. несмъртоносна подкрепа на руските наемници.

„Смятам, че китайците също се опитват да претеглят последствията от осигуряването на смъртоносна техника на Русия. Няма чуждестранен лидер, който да наблюдава по-внимателно опита на Путин в Украйна и еволюцията на войната, отколкото Си Дзинпин“, коментира още директорът на американските тайни служби.

„Ние трябва да вземем много сериозно амбициите на Си по отношение на това в крайна сметка да контролира Тайван. Това обаче не означава, че войната там е неизбежна.“, каза Бърнс.

Миналия месец главният пратеник на Тайван в САЩ каза, че островната нация научава важни уроци от инвазията на Русия в Украйна.

Президентът Байдън многократно е изпращал Бърнс, който е рускоговорящ и бивш посланик в Русия, да разговаря с Путин и украинския президент Володимир Зеленски, както и с главния шеф на шпионажа на Русия. Той описа в ефира на CBS свое секретно пътуване до Киев в дните преди началото на войната.

„Президентът Байдън ме помоли да отида в Киев, за да изложа на президента Зеленски най-новите разузнавателни данни, които имаме и които предполагат, че това, което Владимир Путин планира, е светкавичен удар от границата с Беларус, с който цели да превземе Киев за няколко дни“, каза Бърнс.

Той обърна специално внимание на това как разузнавателните данни, предоставени от САЩ, са помогнали на Украйна да укрепи своята решителност.

„Нашите украински партньори от разузнаването също имаха добри разузнавателни данни за това, което предстои. Според мен ролята на разузнаването в този случай, това, което можахме да предоставим на президента Зеленски, не само по време на това пътуване, но и през целия ход на войната, са му помогнали да защити страната си с такава смелост и упоритост“, каза Бърнс.