КЗП откри 150 нелоялни практики за 8 дни проверки

КЗП откри 150 нелоялни практики за 8 дни проверки

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е открила около 150 нелоялни търговски практики при проверки в големи търговски вериги. Това съобщи председателят на Комисията Стоил Алипиев пред БНР в неделя. По думите му при извършени 350 проверки в рамките на около седмица са окрити 370 нарушения.

“Нелоялните търговски практики са проблем, защото допуснати в голям обем, упражнявани от търговци, които имат преобладаващ дял в един пазарен сегмент – 50-60%, са предпоставка за изкуствено завишаване на цени”, каза Стоил Алипиев.

Служебното правителство съобщи в началото на януари, че ще започне масови проверки за нелоялни търговски практики. Като повод бяха посочени високите цени на храните. Комисията за защита на потребителите започна масовите проверки преди осем дни, каза председателят ѝ пред БНР в неделя.

Алипиев каза, че проверките са насочени предимно към големите търговци, защото те могат да изкривят пазара и да въвлекат всички останали.

“Нелоялните търговски практики в такъв голям обем са силно притеснителна тенденция. Това означава, че този проблем е бил пренебрегван или толериран даже в продължение на доста време”, добави той.

Председателят на КЗП посочи няколко примера за нелоялни търговски практики. По думите му някои търговци привличат хората с подвеждащи послания за промоции, но стоката понякога достига цена с 20-30% по-висока от тази в конкурентни обекти. Друга често срещана практика е търговецът да привлича клиенти с промоционални стоки, за които няма наличност.

Една стока струва толкова, за колкото потребителят е съгласен да я купи, каза Алипиев.

“Въпросът е дали той дава съгласие в следствие на негов информиран избор или в следствие на това, че е подведен”, добави той.

Алипиев очаква от 3 до 6 месеца потребителите да усетят резултатите от проверките.

На 9 февруари служебното правителство съобщи, че ще въведе “механизъм за наблюдение и контрол на цените на храните” в България. Като своя цел кабинетът посочи именно борбата с нелоялните търговски практики.

През февруари агенцията по храните на ООН съобщи, че световните цени на храните през януари са паднали за 10-и пореден месец с близо 18% спрямо рекордно високото ниво, достигнато през март след нахлуването на Русия в Украйна. Войната на Кремъл и пандемията от коронавируса, която започна през 2020 г, доведоха до висока инфлация на много места по света.

Анализ на Медиапул от началото на месеца, базиран на данни на Евростат, установи, че някои храни, сред които маслото, олиото, сиренето, млякото и яйцата, са по-скъпи в България, отколкото в други по-богати страни в Европа, като данните са от 2021 г., преди началото на войната и поскъпването от март месец.