Албанският премиер скастри Македония: „Друг шанс няма да имате“

Албанският премиер скастри Македония: „Друг шанс няма да имате“

Албания призова Северна Македония да приеме френското предложение, защото друго няма да има и тогава ще трябва двете държави да се разделят на старта на преговорите за членство в ЕС.

Албанският премиер Еди Рама се обърна към управляващите в Скопие:

„Казвам ви: Приемете го, защото друго предложение няма да има. Това е последното. Не ви трябва да стоите пред вратите на ЕС още 17 години. Вратите трябва да се отворят и по този начин ще може да се обсъждат всички въпроси посредством диалог между България и Северна Македония. Отворете тази врата. Отворете я сега”, заяви Рама в интервю за телевизия „Канал 5”.

Министър-председателят подчерта, че сега е моментът да се направи избор. Според него би било голяма грешка предложението да не се приеме, тъй като в противен случай държавата ще бъде оставена на заден план и никой няма да има желание да се върне към нея. Именно поради тази причина предложението не бива да се отхвърля.

„Проследих цялата тежка работа, която беше свършена, особено в Мадрид, за да бъдат задоволени притесненията на македонската страна. Президентът Макрон заложи целия си авторитет за 48 часа – ден и нощ и благодарение на добрите ми отношения с него, както и благодарение на Буяр Османи (македонският външен министър – б.р.), който беше невероятен в своето търпение, издръжливост и упоритост. Новото предложение е окончателно – трябва да разберете, че е окончателно, и аз силно вярвам, че моментът е подходящ и е абсолютно правилно да приемете и отворите тази врата,”

Еди Рама потвърди, че Албания ще настоява да бъде отделена от Северна Македония по пътя към ЕС, ако Скопие отхвърли френското предложение, припомня „Сега“.

Част от гражданите, които протестираха снощи против френското предложение за решаване на спора между Скопие и София, издигнаха палатки пред сградата на правителството, съобщава вестник „Република“, цитиран от БТА. Както бе обявено, част от гражданите остават пред сградата на правителството, а днес протестът ще продължи отново в 19 часа. Голям брой граждани участваха снощи в протест под мотото „Ултиматум – Не, благодаря“.

Според протестиращите отричането на правото на самоопределение и обуславянето на европейската интеграция на Република Северна Македония с приемане на едностранно заличаване на културно-историческите особености и едностранно непризнаване на езика не е част от критериите за членство в ЕС, нито правило между страните-членки.

Снощи участниците изпратиха послания срещу френското предложение и призиви то да не се подписва, пише „Република“.