САЩ привикаха Петков за инструктаж в политиките за Македония и Украйна

Визитата на българския министър-председател в САЩ по покана ли е, или по привикване – този въпрос постави председателят на парламентарната група на „Възраждане“ Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна.

Той посочи, че в края на миналата седмица е станало известно буквално в последния момент, че нашият министър-председател ще бъде на посещение в САЩ за договаряне на различни политики, свързани с газовия проблем в България.

„Възниква въпросът как така, толкова рязко, изведнъж се наложи пътуването на българския министър-председател, имайки предвид, че беше ясно още от 24 февруари, че проблем с газа ще има и този проблем между другото беше предварително калкулиран в щетите и загубите, които българската икономика ще понесе в резултат на санкциите, които ние заедно с другите държави от Европейския съюз наложихме на Русия“, каза Костадинов. Той коментира също, че нивото на срещите на премиера в САЩ е изключително ниско.

„От тази гледна точка не би трябвало да се коментира нищо друго освен това – дали посещението на нашия министър-председател има друга цел, защото все по-упорито се говори и ще продължава да се говори, че посещението всъщност е не с цел решаване на газовия въпрос, който очевидно няма как да бъде решен с доставки на втечнен газ от Съединените щати, поне не в близко бъдеще, а по-скоро е свързано с инструктаж по отношение на бъдещи политики на българското правителство за Македония. Все по-упорито се говори в обществото, че става въпрос за сделка, с която българското общество трябва да бъде успокоено, че ако вдигнем ветото над Македония и преговорите за начало на разговорите с ЕС за членство, ще получим някакъв митичен по-евтин газ“, каза Костадинов.

Това правителството вече не представлява никого освен себе си, дори не представлява и голямата част от своите избиратели, а представлява само и единствено тези, които го поканиха във Вашингтон, коментира лидерът на „Възраждане“.

 

Снимки: БУЛФОТО