Радев към народа: Политически шарлатани залагат бъдещето на България

Радев към народа: Политически шарлатани залагат бъдещето на България

Президентът Румен Радев направи извънредно обръщение към народа по случай Деня на труда 1 май, но отправи предимно послания, свързани с войната в Украйна и разделението сред политиците дали да се даде военна помощ за Киев.

8-часовия работен ден, отпуск, обезщетения за безработица и всички социални придобивки не са получени даром. Те са извоювани от няколко поколения, посочи Румен Радев.

Войната е зловеща, граденото с векове изчезва. Тази година посрещаме празника, докато в сърцето на Европа отеква война – България понася косвени щети – цените потапят българите под линия на бедността, заяви президентът.

Рискът войната да ескалира като общоевропейска и световна е очевиден, заяви той.

Нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация. Има политици, които са готови да заложат бъдещето на България за свои цели. Войната е бизнесът на демагозите, отсече Радев.

Чуждият живот, този на обикновените хора е стоката, с която те се разплащат помежду си. Никоя политическа демагогия не трябва и няма право да залага живота на българите, заяви президентът.

В тези времена на изпитание наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите от войната. България ще остане съпричастна с всички, които търсят спасение от този проблем. Но наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличане на родината ни във война, да не се поддаваме на милитаристките призиви. Да не допускаме страстите от войната да не търпим политически шарлатани да я използват за своя употреба, заяви Радев.

Като офицер, оставам верен на тази мисия, ще работя за нея и занапред, увери той в обръщението си към народа.