Путин и ядрената бомба – докъде ще стигне лидерът на Кремъл?

Путин и ядрената бомба – докъде ще стигне лидерът на Кремъл?

Ядрена атака и Трета световна война: Русия създава все по-брутална заплаха. Експерти обясняват какво цели руският президент

Използването на ядрени бомби: в дните на Студената война това беше потискаща, но и абстрактна идея. Тогава призракът на ядрения апокалипсис беше почти забравен. Но изведнъж заплахата отново става вездесъща.

Владимир Путин, неговото правителство и руските медии, ръководени от държавата, все по-открито говорят за евентуална употреба на ядрени оръжия: „Всички решения в това отношение са взети“, заяви сега Путин в Москва. Държавната информационна агенция „Риа Новости“ го цитира да казва още: „Няма да се хвалим с това. Ще ги използваме, ако се наложи. И искам всички да знаят това“. Русия разполага с всички необходими инструменти – нещо, което никоя друга страна не може да твърди, заяви руският лидер.

Ръководителят на държавния пропаганден канал Russia Today Маргарита Симонян също наскоро шокира в токшоу с изявлението: „Или ще победим в Украйна, или ще започне Трета световна война. Лично аз смятам, че Третата световна война е най-реалистичният сценарий, защото познавайки нас, познавайки нашия лидер Путин, Владимир Владимирович Путин, ядреният удар е най-вероятното развитие на събитията“. Водещият на токшоу Владимир Соловьов, който също е в западните санкционни списъци, добави по адрес на Запада: „Ние всички ще се озовем в рая, а те ще умрат мизерно“.

Експертите виждат в тези все по-яростни заплашителни жестове опит на Москва да раздели Запада. Лиана Фикс, експерт по Русия във фондация Körber, казва пред Handelsblatt: „От началото на войната Русия използва ядрените заплахи като политически инструмент, за да всява страх и да разубеждава Запада от санкции и военна подкрепа за Украйна“.
Щефан Майстер от Германския съвет за външни отношения (DGAP) е съгласен: заплахите на Москва с ядрени оръжия трябва да „подхранват страховете и да пораждат съмнения относно по-нататъшните доставки на оръжие“.

Майстер, който изследва руската проблематика повече от десетилетие, предупреждава да не се впечатляваме от военната пропаганда: „Като не действаме, няма да спрем Русия да прави това, което иска да прави“. Напротив: „Ако не друго, това ще накара Москва да отиде по-далеч. Режимът в Москва на практика вече няма червени линии“.

Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан се противопостави категорично на изявленията на руския външен министър Сергей Лавров за „реалната опасност“ от ядрена война. Съливан заяви, че САЩ няма да позволят да бъдат „ядрено изнудвани“. Реториката за евентуална употреба на ядрени оръжия от страна на Русия напоследък се е изострила по „изключително безотговорен начин“, каза той. „Не одобряваме дрънкането на ядрени оръжия и поставянето ни на ръба на ядрена война“, подчерта Съливан.

Въпреки това САЩ твърдят, че не вярват, че има заплаха от руски ядрени оръжия, въпреки че Москва напоследък усилва вербалните си действия. „Продължаваме да следим ядрения им потенциал всеки ден, доколкото можем. Не смятаме, че съществува заплаха от използване на ядрени оръжия от страна на Русия“, казва представител на Министерството на отбраната на САЩ. САЩ не могат да идентифицират и заплаха за териториите на държавите от НАТО.

САЩ първо отложиха планирано изпитание на междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III, а след това го отмениха изцяло, за да намалят напрежението. Междувременно Путин присъства преди седмица на тест на руската междуконтинентална ракета „Сармат“ и се похвали, че това е „наистина уникално оръжие“. Тя има обсег от 18 000 километра и по този начин лети по-далеч от всяка друга ракета.

Снарядът ще „накара онези, които се опитват да заплашват страната ни в разгара на агресивната си реторика, да се замислят“. Междувременно Дмитрий Рогозин, ръководител на руския разработчик на ракети „Роскосмос“, се опита да прояви цинизъм. „Сармат“ е „подарък за НАТО“, каза той.

САЩ умишлено деескалираха ситуацията и подчертаха, че Москва е обявила предварително теста. Поради това то не е класифицирано като заплаха. Докато Путин повиши степента на готовност на своите ядрени сили пред очите на световната общественост, САЩ се въздържаха от тази стъпка. Съливан обаче подчерта, че Вашингтон е готов „да отвърне на ядрената агресия срещу САЩ със същата сила“.

Различни западни експерти предполагат, че Путин планира бърза ядрена ескалация, ако конвенционалните сили на страната не са в състояние да достигнат целта си. Путин вече е подложен на огромен натиск. Британските и американските разузнавателни служби в момента стигат до заключението, че военните на Москва не постигат напредък и в Донбас.

Освен това в момента Украйна все по често атакува и унищожава редица цели, като складове за бензин на руска територия. А в началото на април руската армия трябваше да се изтегли от предградията на Киев и от цялата северна част на Украйна, тъй като мащабната офанзива се забави и руските сили се изтощиха.

Сега експертите виждат опасност Путин да си изпусне нервите много скоро. Защото на 9 май 1945 г. завърши Втората световна война, а годишнината е историческа дата за Русия. За лидера на Кремъл този ден е идеален, за да обяви триумфа си над „нацистите в Украйна“. По традиция Москва отбелязва съветската победа над хитлеристка Германия с грандиозен военен парад.

Източник: investor.bg