Яйцето стана лукс, удари 60 стотинки

Яйцето стана лукс, удари 60 стотинки

Двойно е поскъпнала цената на яйцето за една година. Данните са на Комисията по стоковите борси и тържищата.

Това е дори повече от скока при олиото – продукт, който през миналата година достигна рекордни ценови нива и дори за кратко изчезна от търговската мрежа заради паническото търсене и презапасяване.

И така – през миналия януари яйцето струва между 28 и 30 стотинки. В момента се среща за 50, но често и по 60 стотинки за брой.

Яйцата от био и еко ферми, които идват от „щастливи кокошки“ – хранени с тревички и отглеждани свободно, а не в клетки с фураж, достигат до 80-85 стотинки бройката.

При масло, кашкавал и сирене – цените тотално полудяха! СНИМКИ: БУЛФОТО/архив

„Не предлагаме тук био яйца. Скъпи са, никой не ги купува, няколко пъти ги бракувахме. Зареждаме от обикновените. 5 яйца – 3 лв. Не помня някога да е била такава висока цената им. Хората влизат в магазина, пазаруват за 30-40 лв. и излизат с почти празна кошница. Масло, прясно мляко, кисело мляко, колбаси, детски пюрета – всичко поскъпна драстично“, заяви пред ТВМЕДИА Даниела Стоева, продавачка в малка бакалия в столичния кв. „Слатина“.

При маслото също поскъпването е повече от шоково. За пример – малка опаковка от 125 грама на известна немска фирма миналатс година се търгуваше за 2,70 лв. В момента е 4 лв.

„Не е само маслото – ударно се увеличи цената на всички млечни продукти“, посочва Дани от магазинчето. За сравнение:

Кисело мляко – 1,20 миналата година срещу 1,60-1,70 сега

Прясно мляко – нагоре. Кашкавал – ударно поскъпване. На места килото „Витоша“ стига 35 лв. Сирене – 25 лв килото / пои БДС.