Няма кой да бачка ще внясяме виетнамци

Няма кой да бачка ще внясяме виетнамци

България и Виетнам планират да подпишат Спогодба за трудова миграция до края на 2024 г. Целта на документа е да установи условията, при които виетнамски граждани ще могат да работят на българския трудов пазар, съобщи БГНЕС.

Тази информация бе разкрита след среща между председателя на Комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева и колегата й от Комисията по социална политика на виетнамския парламент Нгуен Туй Ан.

На срещата присъства и заместник-министърът на труда и социалните въпроси на Виетнам Ле Ван Там. „Имаме много добри предпоставки за успешно сътрудничество, тъй като много виетнамци са учили в България. Включително членове на семейството на председателя на Комисията по социална политика на Виетнам са работили в България“, сподели Сачева.

Споразумението ще уточни всички условия за работа на виетнамски граждани в България – техните социални и здравни осигуровки, работни условия и критерии за приемане. Предвижда се също така офериране на възможности за обучение и преквалификация, както и последваща реинтеграция във Виетнам след приключване на работата в България.

Сачева уточни, че на този етап споразумението няма да засяга конкретни сектори. То ще бъде общо за виетнамските работници, които пристигат в България. До момента имаме заявки от работодатели, свързани със сектори като шивашката индустрия, строителството, корабостроенето, индустрията и земеделието.

Преди това председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви, че предстои да бъде установена основата за работата по споразумението за трудова миграция между двете страни. Това ще бъде добра основа за трудова мобилност и миграция на виетнамски граждани за нуждите на българския пазар. „Ратифицираните споразумения за свободна търговия и защита на инвестициите, както и реализацията на стратегическите документи, включително стратегията на ЕС за Индо-тихоокеанския регион, ще играят положителна роля“, добави Желязков.