КПКОНПИ загуби дело за 2 млн. лева

КПКОНПИ загуби дело за 2 млн. лева

Дело на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) срещу покойния генерал Стоян Тонев и неговите наследници завърши със загуба за КОНПИ. Съдът окончателно отхвърли исковете на КОНПИ, свързани с отнемане на имущество за близо 2 милиона лева.

Делото срещу генерал Тонев и семейството му бе начето преди седем години, когато военната прокуратура отправи обвинения за безстопанственост и сделки срещу Тонев и бившата шефка на Клиниката по дерматология във ВМА, професор Мирослава Кадурина.

КОНПИ започна проверка за имуществото на Тонев и намери разлика от над 1,2 милиона лева между приходите и разходите му в периода от 2005 до 2015 година. След това КОНПИ представи искане за отнемане на имущество за близо 2 милиона лева, като сред имуществото бяха дружествени дялове, имоти, автомобил и пари от продажби на имоти.

Съдът обаче прие, че приходите на Тонев и съпругата му са били над 3,2 милиона лева, а разходите им за имоти, автомобили, дялове във фирми и други са били около 2,6 милиона лева. Така се установи, че разликата между приходите и разходите на Тонев била положителна и е в размер на 632 820 лева.

Върховният касационен съд отказа касационно обжалване на решението, което сложи край на делото. Това решение бележи завършването на спора между КОНПИ и семейството на генерал Тонев.

Стоян Тонев беше депутат от ГЕРБ и подаде оставка след започването на разследването срещу него. Беше обвинен, че е причинил щети на ВМА в размер на над 16 милиона лева. По смъртта му наказателното дело продължи срещу професор Мирослава Кадурина, която беше оправдана на две инстанции. Срещу нея също бе заведено дело за отнемане на имущество за над 2,8 милиона лева, което още не е приключило.