ГЕРБ отложи дебатите за разследване на главния прокурор

ГЕРБ отложи дебатите за разследване на главния прокурор

Правната комисия на Народното събрание отложи разискванията по 6 законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, в които се включва и предложението за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор.

Дебатите и гласуването на първо четене бяха отложени за следващата сряда.

Предложението беше направено от председателя на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) и беше подкрепено от 16 народни представители, а шестима гласуваха против. Заседанието започна вчера в 15 часа, беше открито от председателя на парламента Вежди Рашидов и продължи почти до 21 часа, като през това време бяха изслушани позиции по законопроектите от институции и неправителствени организации.

Причината, посочена от Чолаков, да се отложат разискванията е, че би било добре да се създаде работна група, която да помисли по зададени в дебата въпроси, както и че главният прокурор изрично е поискал да бъде изслушан от народните представители (припомняме, че в момента Иван Гешев е на посещение в Турция).

„Нямаме намерение да саботираме или да бавим процеса, но бяха дадени нелоши идеи. Нека да обсъдим още няколко дни“, посочи Чолаков. Той добави и че разискванията биха удължили много днешното заседание.

Милен Матеев и Мирослав Иванов от „Продължаваме Промяната“ и Надежда Йорданова от „Демократична България“ се изказаха против предложението на ГЕРБ за отлагане. Те посочиха, че позицията на прокуратурата е била изслушана днес, представена от заместниците на главния прокурор и не е нужно той да бъде изслушван – неговата позиция можела да се представи и в писмен вид. Също така дадоха за пример заседанието на правната комисия за Изборния кодекс, което е било до сутринта и тогава не е имало проблем с продължителността.

Петър Петров от „Възраждане“ заяви, че би искал да се запознае с изказаните становища, които са били много на брой и подкрепи разискванията да се проведат в друг ден.