Откраднаха кон на Кадиров за $ 10 млн.

Откраднаха кон на Кадиров за $ 10 млн.

Ръководителят на руската Чеченска република Рамзан Кадиров съобщи, че в Чехия е бил откраднат негов състезателен кон с прякор Зазу.
Според Кадиров жребецът струва най-малко 10 милиона долара, предаде агенция ТАСС, цитирана от „Дарик“.


Чешката полиция разследва кражбата на расовото животно английска порода – част от имуществото на Кадиров, запорирано в страната във връзка с международните санкции срещу него. Според руския сайт „РБК“ похитителят е откраднал жребеца през нощта срещу 4 март от конюшня в чешко село.

„И ще ви моля впрочем да не омаловажавате ценността на ездитния ми кон. Медиите цитираха властите и обявиха, че струва 18 000 долара. Това изкуствено занижаване със сигурност се дължи на някакви финансови машинации от страна на отговорните за гледането му и грижите по него, само че чистокръвният Зазу струва най-малко 10 милиона долара“, написа Кадиров в Телеграм.

Чеченският лидер добави, че конят е станал „първа жертва на санкциите“ срещу него още през 2014 г., поемайки „този първи гнусен удар от страна на демократичния Запад“.

„Общо казано, не вярвам в случайности. Конекрадците са някак си уникални – хем са глупави, та да откраднат санкционен кон, хем хитри, та да не ги открие полицията. Не вярвам. Обидно е, че страда едно красиво и благородно животно. Притеснявам се, че Зазу може да попадне в лоши ръце“, заключи Кадиров.