Нов орган разследва корупцията по високите етажи на властта

Нов орган разследва корупцията по високите етажи на властта

Служебното правителство прие за втори път проекта за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности.

„Ще се създаде орган, който да преследва корупцията. Да я преследва в наказателно-правен смисъл, като я разследва. Ще разследва висшите етажи на властта и само тях. Ще ги разследва за корупционни престъпления и само за тях. Ще се съсредоточи там, където наистина боли“, заяви след заседанието на служебния кабинет министъра на правосъдуето Крум Зарков, цитиран от БТА.

Проектът предвижда антикорупционната комисия да се председателства от петима председатели, които да я ръководят за по една година в рамките на пет годишен мандат. Те ще бъдат избирани от парламента, президента и от върховните съдилища.

„Идеята е всеки един от тях да знае, че друг, избран от друг орган, ще погледне същите преписки само след няколко месеца. Под тяхно ръководство ще работят разследващи инспектори. Много от тях ще дойдат от специално звено в сегадействащата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)“, обясни още Зарков.

В предишния парламент, същият законопроект беше гласуван само на първо четене .

„Вече нямаме време за губене. Нямаме нужда да ни се казва от чужбина какви са собствените ни проблеми“, каза още Зарков и изрази надежда, че следващият парламент ще стигне докрай и ще гласува проекта.

По сходен начин служебния кабинет прегласува и проекта за закон за разследване на главния прокурор.