На Турция помагат 70 страни, на Сирия – 7

На Турция помагат 70 страни, на Сирия – 7

Ситуацията в Сирия е пагубна, трагична и опустошителна. Това разказа пред БНР Оля Ал Ахмед, която е журналист и преводач.

„Там се вадят с голи ръце хора от руините. Многострадалният народ на Сирия, който от 10 години е във война, се обрича на смърт. Тези хора са измъчени. Ако Европа иска сирийските бежанци да се върнат в Сирия, махнете им санкциите. Махнете икономическото ембарго и блокадата. Медицинско оборудване и медикаменти не могат да влизат по нормален начин в Сирия. Хуманитарната помощ не може да достигне. Това са хора, които аз познавам и страдат. Преди 15 минути е имало трус“.

Оля Ал Ахмед благодари на българския народ за стотиците запитвания и желание да се помогне на пострадалите в Сирия.

„На Турция ѝ помагат 70 страни, на Сирия-7. ОАЕ в момента изграждат полева болница. Пратили са 50 милиона долара и екипи за търсене на хора. Страни като Ирак, Либия и Афганистан също помогнаха на Сирия. Летищата там работят, въпреки разрушените пътища. Защо България не изпрати един Спартан? Да загърбим политиката“.

В медиите излезе становище, че президентът на Сирия не е поискал от ЕС да задвижи механизмите за получаване на помощ, но това не е вярно, посочи тя.

„Официалното правителство на Сирия поиска помощ от ООН и всички неправителствени организации.  Това, което пречи хуманитарната помощ да стигне, са санкциите. Трябва да се премахнат“, апелира Ахмед.

От земетресението в ранните зори на 6 февруари 2023 г. тежко пострадаха два народа – турският и сирийският. И докато за Турция се организира на секундата спешна помощ от целия свят, в това число и у нас, както и по държавна, така и по доброволческа линия, то за Сирия напливът изобщо не е такъв.

Логистиката в раздираната вече 12 години от гражданска война страна е затруднена в този момент, когато се съобщава за хиляди  загинали под руините на смъртоносното земетресение, разрушило градовете Сармада, Джандерис и Харем, а стотина сгради в Алепо бяха срутени. Засегнато е население от двете страни на фронтовата линия – и на контролирани от Башар Асад територии, и на тези на опозиционните сили.

От друга страна Сирия е под санкции, наложени от ЕС и САЩ още през 2011 г. и през годините допълвани и разширявани. Санкциите обаче не би трябвало да са пречка пред хуманитарната помощ, защото правят изключение за хуманитарни доставки и за предмети, от които се нуждаят мисиите на ООН в Сирия.

Санкциите на ЕС в Сирия имат за цел да се избегне каквото и да било въздействие върху хуманитарната помощ, така че да не се засегне доставката на храни, лекарства и медицинско оборудване. Не може да се оказва само финансова помощ, тъй като на банките е забранено да правят преводи за Сирия. Това елиминира автоматично разкриването на дарителски сметки.