Изгониха Явор Божанков от БСП

Изгониха Явор Божанков от БСП

Депутатът Явор Божанков е изключен от парламентарната група на БСП. Решението е бил взето единодушно от всички присъствали, съобщиха от партията.

По-рано днес от парламентарната трибуна Божанков разкритикува позицията на левицата за въздържане от изпращането на оръжия за Украйна, а след това подкрепи ратфикикацията. От БСП обясниха, че действията му са в разрез с решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува „против“.

По време на дебатите в залата Явор Божанков заяви, че не е съгласен с тезата, че даването оръжие на Киев ще ни вкара във войната. „Това е исторически момент не само за България, но и за Европа. Решението е важно, символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор“, посочи депутатът.

Божанков бе категоричен, че е абсолютно убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за него. „Убеден съм в едно и искам да го кажа от тази трибуна и да остане в стенограмите – Русия няма да спечели тази война“, добави той.

От Столетницата посочиха, че според правилника на групата всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. „Може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява. Парламентарната група може да изключи член на групата при системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение. Решението се приема с мнозинство от две трети от членовете на Парламентарната група“, допълват от „Позитано“ 20.

Парламентарната група на социалистите призова Явор Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата.

„В някои от групите има депутати с различно мнение, какъвто е случая с Явор Божанков и Асен Василев, който е гласувал противно на ПП. Но важно е колективното политическо решение. И нашето е: Не на доставянето на оръжия за Украйна“, заяви по-рано партийният лидер Корнелия Нинова.

„Това ни въвлича в конфликта и е против българския национален интерес. Търсене на мирно решение, успокояване на света, Европа и България“, допълни тя.