Манолова: Доверието в левицата е в реанимация

Манолова: Доверието в левицата е в реанимация

Доверието в левицата е в реанимация, смята лидерът на „Изправи се България“ Мая Манолова. Според нея България е лява, а българските граждани имат нужда от социална алтернатива и политика. „Днешното събиране е стъпка в правилната посока. Лявото е в кома, а левите хора не вярват, че БСП в този си вид е лява“, каза още тя. По думите на Манолова ръководството на БСП се превърнало в частен клуб. „БСП е приватизирана“, заяви тя и добави, че в парламента десните мислят за Украйна, а левите за Нинова.

Дневният ред на левицата да се върне при проблемите на обикновените хора, каза Манолова. Тя допълни, че е важно левите формации да се явят заедно и да излъчат общи кандидати на местните избори и евентуалните предсрочни парламентарни избори. Мая Манолова призова всички да се включат в протеста довечера срещу връщането на хартиената бюлетина.
Левица обединение Георги Първанов

Сред участниците на кръглата маса са още Костадин Паскалев, Румен Петков, Татяна Дончева, Георги Кадиев, Симеон Славчев и др.

Аз не влизам в тази група, която Нинова амнистира, по простата причина, че ако БСП е българска партия по Закона за политическите партии на България, то аз съм неин член и част от ръководството. Нинова е вредна за единната левица. Нинова успя за една година да изгони над 700 хиляди избиратели, които левицата имаше. И днес мога да кажа, че левите хора извън БСП са много повече от тези, които са вътре. Но и друго, трябва да бъда откровен и да кажа, че без БСП не може да има единна левица. Това заяви Кирил Добрев по повод призива на лидера на БСП Корнелия Нинова отцепниците да се върнат в партията.

Според него левицата е силна, само когато е единна и кръглата маса, обединила лидерите на различни леви партии, е едно добро начало.

Добрев заяви, че не знае дали хора като Мая Манолова и Румен Петков биха се върнали в БСП, но смята, че едва силна, единна левица ще прави много по-добри резултати, защото България има нужда както от силно дясно, така и от силно ляво. „И Мая Манолова, и Румен Петков, и Георги Първанов са част от историята на БСП“, отбеляза той и допълни, че има и много млади хора, ангажирани около различните леви политически проекти. „Знам със сигурност, че ако сме заедно ще бъдем много по-силни“, категоричен е Добрев.

Корнелия Нинова не е в ситуация да се изявява като обединителен център на левицата, най-малкото заради катастрофалния резултат на Социалистическата партия под нейно ръководство – минус 700 хиляди гласа за пет години, четири пъти спад в доверието. Така Мая Манолова коментира призива на лидера на БСП отцепниците от БСП да се върнат в партията.

„Освен това и самата Нинова, и представители на ръководството на БСП, са поканени на днешното събиране“, съобщи лидерът на „Изправи се.БГ“ по повод кръглата маса, в което участие ще вземат лидери на леви партии с цел осъществяване на единен ляв блок, пише още БТА.