Доц. Смилов: Служебният кабинет ще възобнови преговорите с “Газпром

Доц. Смилов: Служебният кабинет ще възобнови преговорите с “Газпром

Един от ключовите въпроси, по които правителството предстои да заеме позиции е този с възобновяване на преговорите с „Газпром“.
Това коментира доц. Даниел Смилов, политолог и специалист по сравнително конституционно право, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Аз предполагам, че ще направят опит за връщането на газовите договори. Три са важните моменти, за които трябва да следим.
Първият е дали и как това правителство ще направи опит да върне договора с „Газпром“ и да се опита на практика да поднови отношенията с „Газпром“. И виждате, тече кампания в обществото, от определени среди, бизнес среди има такъв натиск.
Но това е много рискована стъпка с оглед на факта, че „Газпром“ очевидно е част от руската военна стратегия и не е доставчик, на който може да се разчита. Но има и други въпроси, да речем какво ще направят по отношение на руските дипломати, т.нар. 70 изгонени дипломати – дали ще има опити за връщане, изобщо някакъв друг политика“, отбеляза анализаторът.

По думите му българските служби трябва да работят активно по руска линия заради инцидентите в складове за боеприпаси. „България системно се е проваляла, помните каква позиция зае страната ни по отношение на казуса „Скрипал“.
Тогава на практика подкрепихме Русия, и то в момент, в който всички ни партньори, целият Европейски съюз бяха заели съвсем различна позиция. След това пък се оказа, че ние сме имали подобен случай дори преди Скрипал – самото отравяне на Гебрев, след това взривовете в складовете отпреди няколко години, сега пак нов взрив. Така че това, пак казвам, не са някакви изолирани инциденти, очевидно става дума за целенасочена политика“, отбеляза Смилов.

Основният въпрос е как ще се позиционира служебният кабинет по отношение на ПП „Доколко те ще опитат да представят политиките на кабинета „Петков“ като неудачни, да се опитват да вадят факти, документи и т.н., с които да дискредитират по един или друг начин поне части от кабинета „Петков“, защото знаете, това беше сложна коалиция.
Основният въпрос е как ще се позиционира този кабинет по отношение на „Продължаваме промяната“ да кажем, с които президентът не е в особено добри отношения, меко казано“, посочи анализаторът.

Снимка: bTV кадър