Цинизъм е, че България и Македония не ни пуснаха да стигнем до Сърбия

Цинизъм е, че България и Македония не ни пуснаха да стигнем до Сърбия

Като безпрецедентно и цинично определи министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров решението на няколко държави, сред които и България, да не пропуснат през въздушното си пространство самолетът му на път за Сърбия.

„Получих вчера вечерта и днес много въпроси от медиите относно нашата реакция на безпрецедентните решения на някои членове на Северноатлантическия съюз,  които възпрепятстваха посещението ми в Република Сърбия. Този интерес е напълно разбираем“, каза Лавров на пресконференция по актуални въпроси.

ой нарече цинична позицията на Запада, която според него лишава Сърбия от възможността сама да избира своите партньори.

„Сега този принцип (за свободата на избор на партньори), който Западът постави на преден план, е потъпкан от самия Запад. Сърбия, от гледна точка на Запада, не трябва да има избор и свобода да избира партньорите си“, заяви Сергей Лавров

Ръководителят на руската дипломация подчерта, че подобна позиция е „цинична“, но не е изненадваща.

Той посочи, че решението на България, РС Македония и Черна гора да не пропускат му самолет блокира международна дейност на Сърбия в руска посока. „Случи като цяло лишаване от право на суверенна държава за изпълнението на външната политика. Заключена международната дейност на Сърбия, поне в този момент на руския посока“, – заяви министърът на външните работи на РУСКАТА федерация.

„Тук няма да се бъркаме. Това е поредната много ясна и поучителна демонстрация за това докъде могат да стигнат НАТО и ЕС, използвайки най-долните методи за въздействие върху онези, които се ръководят от националните интереси и не са готови да ги жертват“, добави Лавров.

В неделя стана ясно, че на Лавров е отказано преминаване през въздушното пространство на страните около Сърбия. Сръбският вестник Večernje novosti информира, че България, Северна Македония и Черна гора са отказали да отворят въздушен коридор за самолета на руския външен министър. Това провали двудневното му посещение в Белград. Сърбия е една от малкото държави в Европа, които отказаха да наложат санкции на Москва след нахлуването в Украйна.

По-рано днес българското МВнР заяви, че отказът е съобразен с европейското решение за санкции над Русия.