Жега и чести гръмотевични бури през юни

Жега и чести гръмотевични бури през юни

През целия месец юни ще се редуват жеги с чести гръмотевични бури. Новата седмица ще се характеризира с неустойчиво време и чести превалявания – типично време за късната пролет. Ще има гръмотевични бури и опасност от градушки, съобщават от платформата sinoptik.bg.

В понеделник над страната преминава студен атмосферен фронт с нахлуване на хладен въздух от североизток. Валежите се движат от север на юг, като на повечето места са сравнително краткотрайни, в определени моменти интензивни, с гръмотевици.

От обяд до вечерта в Северна България ще намаляват и спират, докато в югозападните райони ще продължат с по-бурна гръмотевична активност. Има повишен риск от градушки. Вятърът ще е прохладен и по-осезаем в южната половина на страната.

Дневните температури в понеделник ще се колебаят от 25 до 30 градуса.

Във вторник и сряда времето ще е по-спокойно. В първия ден по-значителна облачност с валежи ще има около крайбрежието, а в средата на седмицата – в Югозападна България и на места по Черноморието.

В четвъртък и петък очакваните валежи ще са на повече места в страната, но без Добруджа. Ще има гръмотевични бури с риск от градушка. Почти през цялата седмица дневните температури ще се движат между 25 и 30 градуса, като едва в самия край на периода леко ще се повишат.

През уикенда се очаква оформянето на област с ниско атмосферно налягане над Черно море. Ако това се случи, нейната периферия ще задържа облаци с периодични превалявания около крайбрежието със силен север-североизточен вятър.

Между 15 и 20 юни метеорологичните модели допускат обособяването на средиземноморски циклон. Ако неговата траектория се запази, на много места в страната ще има валежи.

Снимка: БУЛФОТО