Машинното гласуване отказа 600 000 българи от вот

Подкрепих подписката на Инициативния комитет “Консервативно патриотично движение и граждани” срещу задължителното машинно гласуване, заяви проф. Михаил Константинов, един от водещите български експерти по изборни процеси.

“Пълното машинно гласуване отказа 600 000 души от гласуване, при това ги отказа на два последователни избора, а това е много тежък удар върху демократичните практики и на тези хора трябва да им възстановим правото да гласуват”, псоочи още проф. Константинов пред „Труд“.

Над 21 000 българи вече се подписаха в електронната платформа на националната подписка срещу задължителния машинен вот, показва справка в реално време към 16.00 часа в неделя в платформата.

Онлайн се гласува от петък 3 юни в продължение на две седмици. Събраните подписи до момента обаче са поне два пъти повече, защото подписи се събират в над 100 фейсбук групи.

Хората, които искат освен с машини, да се гласува и с хартиени бюлетини, се подписват и във фейсбук профилите на членовете на Инициативния комитет. Данните тепърва ще бъдат обобщени и включени в общия списък, който ще бъде обработен след две седмици.

Всеки, който подкрепя въвеждането на хибридното или алтернативното гласуване и с хартиена бюлетина, попълва трите имена, годината на раждане и рожденото място.

Инициативният комитет ще даде пресконференция в сряда в националния пресклуб на БТА, където ще представи временни данни от гласуването, което ще тече в рамките само на две седмици. След това пълният списък с участниците ще бъде връчен на председателя на Народното събрание и лидерите на парламентарните групи.

Машинното гласуване е отдавна отречено в цяла Европа, не само в Европейския Съюз, поради своята ненадеждност и съмненията за манипулации на софтуера, казват още инициаторите на Комитета.

Ако искате да гласувате „ЗА“ връщането на хартиената бюлетина може да го сторите тук: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfhCUCo4BcPGWEB-W13Ujo4B9H6ItkWa7GtgeuRmRoa5_FG6g/formResponse 

Снимка: БУЛФОТО