Витамин К изчезна от аптеките

Витамин К изчезна от аптеките

Сменен е препаратът, с който се провежда профилактиката с витамин К за новородени деца. Причината е изтегляне от пазара на използвания досега. 

Новият препарат е хранителна добавка, не е медикамент, но това е единственият вариант да се прилага необходимата и задължителна профилактика на новородените с витамин К. 

Прилагат се три дози – при раждането на детето, на четвъртия или 5-ия ден и до 30-ия ден.

Витамин К има полезен ефект върху съсирването на кръвта и предпазва от ненадейно прокървяване от органите. 

Пламена Николова от Националната мрежа за децата съобщи, че на 10 март са подали сигнал до Министерството на здравеопазването, тъй като в организацията са подадени много сигнали от родители за зачестили случаи на хеморагична болест при новородени.  

„Профилактиката с витамин К е задължителна. Много години тя се прилагаше интрамускулно след раждането. Около 90-те години имаше известни съмнения, че мускулното приложение на витамин К може да бъде свързано с повишена честото от злокачествени заболявания при децата. В повечето страни се премина към задължителна профилактика с витамин К през устата. Начините за извършването ѝ са регламентирани и в медицинския стандарт по неонатология“, обясни пред БНР доц. Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология и ръководител на Клиниката по неонатология в Специализираната болница по детски болести в София.

Препоръката на медиците е родителите да търсят консултация с личния лекар.