Спешно търсят кръв за родилка от Силистра

Спешно търсят кръв за родилка от Силистра

38-годишна родилка, която вчера е станала майка на близнаци в МБАЛ-Силистра, има нужда спешно от кръводарители.

От Отделението по трансфузионна хематология в лечебното заведение призоваха всички, които могат, да дарят. Завеждащата отделението д-р Антоанета Панайотова обясни, че родилката се нуждае от кръв нулева група с отрицателен резус фактор. 

По думите на д-р Панайотова през миналата годината хората, дарили кръв в отделението, са около 2000, като само 15 от тях са направили това по собствена инициатива. Останалите са били близки и роднини на нуждаещи се пациенти.

Близките на 38-годишната жена също призоваха в социалните мрежи за дарители, като е оставен и телефон за връзка. Кръв може да дари всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания е не по-малък от два месеца.

„Здравейте скъпи приятели! Обръщам се с огромна молба към всички живущи в Силистра и Областта! Наша близка (родилка) се нуждае спешно от кръводаряване с (О-) нулева отрицателна група. Молим, който може да дари кръв да се обади на тел. 0888744355 -Николай. Благодарим Ви предварително! Ако е възможно разпространете“, написа Ивелина Иванова, приятелка на родилката.

За контакт в болницата: 086/ 818 – 456;  086/ 818 – 499