Спец-ченгета разбиха наркомрежа в Благоевградско

Спец-ченгета разбиха наркомрежа в Благоевградско

Открити са над 25 кг марихуана и други наркотични вещества, операцията е проведена под наблюдението на ОП-Благоевград

Спецоперацията е реализирана, след осъществени оперативно-издирвателни действия от служители на ГПУ – Благоевград по получена информация  за лица, занимаващи се с отглеждане и последващо съхранение и разпространение на наркотични вещества. В хода на разследването били установени трима мъже, които според първоначалните данни от лятото на тази година са отгледали наркотични растения от рода на канабиса.

Растенията били засети в обособени за целта ниви в гористи райони над град Симитли, осигурени с охранителни камери. За растежа им  било осигурено капково напояване, впоследствие отгледаните растения бивали обработени, а готовата за пласиране наркопродукция – съхранявана на различни места. По време на разследването в ГД „Гранична полиция“ била придобита информация, че мъжете, подпомагани от техни близки престъпни връзки, подготвяли незаконни сделки с цел разпространение на наркотичните вещества на различни контрагенти. Освен това граничните полицаи, подпомогнати от ГДГП, установили, че единият от мъжете се е занимавал и с изграждането на наркооранжерия в София. 

В хода на операцията са задържани четирима мъже на територията на Симитли и Благоевград. При претърсване на адреси в Симитли са открити 4 чувала с около 23 кг канабис, иззети са  500 грама семена марихуана и 44 ловни патрона. Други трима са заловени в столицата. На един от проверените адреси е установено оборудвано помещение за отглеждане на канабис – саксии, вани за напояване на растения, гранули и тор за растения, система за вентилация, захранване и други технически компоненти. От други два адреса са иззети още пакети с марихуана и други видове наркотици – таблетки екстази, кокаин, пико, амфетамини, както и  електронна везна.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на Гранично полицейско управление – Благоевград под надзора на окръжната прокуратура.

На петима от задържаните са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. С постановление на прокуратурата те са задържани за срок до 72 часа,

като предстои да бъдат внесени в съда искания за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.