Простест в защита на пребития Християн Пендиков в София /СНИМКИ/

Простест в защита на пребития Християн Пендиков в София /СНИМКИ/

Протест в подкрепа на пребития Християн Пендиков се провежда пред сградата на Европейската комисия в София.

 

Протестиращите настояват нападателите да бъдат наказани, а преговорите за еврочленство на Република Северна Македония незабавно прекратени.

Протестът е обявен като граждански, но него присъстват представители на отделни политически формации.

Организаторите на протеста от клуб „Родолюбие“ настояват да се обърне внимание на начина, по който се чувстват македонските граждани с българско самосъзнание.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира, че ще изчака изслушването на външния служебен министър Николай Милков във вторник, за да може да се прецени какви мерки могат да бъдат поискани на политическо ниво.

Евродепутатът Ангел Джамбазки е внесъл своите искания към всички европейски институции незабавно да бъде прекратена процедурата по присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз.

Какво се знае досега

Вчера беше съобщено, че има трима заподозряни. Днес прокуратурата в Охрид обяви, че води разследване срещу един човек. Не става ясно има ли изобщо задържан по случая. Всичко това доведе до ново напрежение в Охрид, където приятели на Християн заявиха, че се страхуват да говорят, защото се притестняват от посегателство срещу тях.

От съобщение от прокуратурата става ясно, че Християн Пендиков е бил нападнат с думите :”Как не те е срам, че си българин” заради това според разследващите  нападението е на етническа основа.

Основният заподозрян е Иле Спасески, човек с много криминални прояви и с условна действаща присъда в момента за побой. Той е публично криминална личност в Охрид, всички местни го знаят. Има присъди, преписки за нападения за наркотици, притежания, разпространение“, казва Виктор Стоянов. Институциите в Северна Македония трябва да се реформират с помощта на Европейския съюз и на България и да работят повече по отношение на българите казва още Виктор.