Петков: Засега няма да гоним Митрофанова

Петков: Засега няма да гоним Митрофанова

Изгонването на руския посланик Елеонора Митрофанова на този етап няма да е полезен ход. Това мнение изрази в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков.

„Ако го сторим, това означава пълно скъсване на отношеният с Русия. Според нас е много по-целесъобразно, ако това се предприеме, да е на ниво Европейски съюз. В Европейския съюз все още няма държава, която да го е направила“, мотивира се Петков.
Искането Митрофанова да се обяви за персона нон грата идва от коалиционния партньор на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“. От формацията на Христо Иванов смятат, че това отдавна трябваше да е свършено. От същата партия настояват и нашата страна да изпрати военна помощ на Украйна.

Още един аргумент защо не бива да предприемаме обявяването на Митрофанова за персона нон грата е евакуацията на 15-те български моряци на кораба „Царевна“, който е блокиран в пристанището в Мариупол – това зависи именно от Руската федерация.

„Неговата безопасност зависи и от руската страна. Имаме 15 българи, чийто живот зависи от това. Когато се взимат такива решения, трябва да се разглежда внимателно цялата картина“, коментира Петков.

Снимка: БУЛФОТО