Нинова връща мандата на Радев неизпълнен

Нинова връща мандата на Радев неизпълнен

БСП връща неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Това ще стане на 24 януари, вторник, в 10.00 часа на „Дондуков“ 2, където Румен Радев ще приеме представители на парламентарната група на „БСП за България“, на която бе възложено да посочи кандидат за министър-председател, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

До тук се стигна след като левицата не получи подкрепа от политическите сили в Народното събрание за сформиране на правителство. Партията така и не излъчи и свой кандидат за министър-председател, а мандата получи самата Нинова.

Следобед в 14.00 часа при президента на „Дондуков“ 2 ще дойдат представители на ръководството на Централната избирателна комисия. Темата вероятно ще бъдат поредните предсрочни парламентарни избори.

Предстои държавния глава да издаде тази седмица указ за разпускане на 48-ото Народно събрание, а преди това да назначи и ново служебно правителство. Вече стана ясно, че негов премиер отново ще бъде Гълъб Донев.

Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание. Избори за нов парламент се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния.