Нинова обяви ще подкрепи ли ГЕРБ

Нинова обяви ще подкрепи ли ГЕРБ

Ние не бихме подкрепили правителство на ГЕРБ. С „Продължаваме Промяната“, ако ни се предложи на нас участие, ще проведем вътрешнопартийно допитване.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след консултациите с президента Румен Радев, цитирана от „Дарик“.

„Изключително нестабилно и непредсказуемо е правителство на малцинството. Такова правителство с плаващи мнозинства означава несигурност и непредвидимост. Който и да поиска наша подкрепа за правителство ще изчака да си направим вътрешнопартийно допитване“, обясни Корнелия Нинова.

Тя беше категорична, че настоящите консултации няма за цел да се сформира редовно правителство. „Те са формалност, в която още веднъж чувате какво мислят партиите – те са с цел приемане на бюджет, закони и т.н“, посочи още тя.

Преди това на „Дондуков“ 2, Нинова и представители на партията разговаряха с президента Румен Радев.

„След една предизвикателна и оспорвана кампания, БСП успя да съхрани своето присъствие и влияние в българския парламент и това беше много важно, защото точно днес страната ни има нужда от партия с богат опит. И най-вече с готовност да търсят диалога и компромисите, както доказахте с участието си в последното редовно правителство. Неотложните задачи пред парламента са много. Първата от тях изграждането на консенсус и приоритети, около които можем да търсим сформиране на управленско мнозинство и излъчване на устойчиво правителство с ясни приоритети и дългосрочни цели и задачи. Не по-малко важна е законодателната дейност. Има редица важни закони, неприети още от предишни парламенти, които до голяма степен определят бъдещото развитие на България. Голямата задача пред Народното събрание е приемането на закона за държавния бюджета“. С тези думи Румен Радев приветства представителите на БСП.

„За нас има четири важни въпроси за решаване в парламента. Първият, абсолютно приоритетен за БСП, е борбата с инфлацията, увеличаване на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства. Вторият приоритет са законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Третият е съдебна реформа, която да доведе най-накрая до справедливост. Четвъртият е усилия за приемане на България в Шенген, И четирите теми са възможни, единствено през приемане на бюджет“, заяви от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова. 
 

„Позволете ми да Ви кажа нещо, което повечето партии мислят, но не смеят да Ви кажат: Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и не го приехме. Сега щяхме да имаме спокойствие. Има две решения на проблема с бюджета – едното е да се сформира редовно правителство, което да си направи бюджет и да си определи политиките в него. Това би бил по-лесният и правилен път. Ако това не се случи, очакваме служебният кабинет да внесе бюджет. Няма да подкрепим обаче предложение за увеличение на данъци, замразяване на данъци, отнемане на социални придобивки и липса на подпомагане на малкия и средния бизнес. Не е приемлив спешен 3% дефицит за влизане в Еврозоната“, подчерта тя.

По въпроса за мнозинство в това Народно събрание, лидерът на БСП каза, че ако бъдат поканени и когато бъдат поканени, ще проведат вътрешнопартийно допитване.   

След срещата с БСП държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“.

Ден по-рано Румен Радев проведе консултации с партиите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.