Четиримата българи от NEXO са милиардери

Четиримата българи от NEXO са милиардери

Къщи на Карбиските острови, Бахамите и Дубай. Милиарди долари печалби. Оригинални картини на Салвадор Дали и Пикасо.

Такава е ситуацията с четиримата българи, които се издирват по международното разследване, което се провежда срещу криптокомпанията Нексо, позиционирана в София.

Всички издирвани лица са българи. Това заявиха на брифинг от прокуратурата, който продължава и в този момент.

„Високо ерудирани и интелигентни хора. Хора на много високо ниво. Това не са някакви дилари от Обеля“, заяви Борислав Сарафов.

„Случаят с Nexo е уникален в световен мащаб и онагледява новите видове предизвикателства, пред които е изправена системата на сигурността“, каза на свой ред главният прокурор Иван Гешев, който определи акцията срещу Nexo като пример за добро сътрудничество с европейските и евроалантичесдките партньори.

По случая се работи от месеци насам от Държавна агенция национална сигурност (ДАНС), прокуратурата и Национална следствена служба (НСлС). Вероятно ще се наложи експертна помощ.

Към настоящия момент разследването по делото е възложено на много голям екип от следователи от НСлС, прокурори Градска прокуратура и колеги от Дирекция Финансова сигурност в ДАНС, това заяви шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

„По делото вчера бяха с предварително разрешение на съда претърсени 15 обекта – офиси и жилищни домове. По неотложност влязохме в още два обекта. Разпитани са над 20 свидетели, някои от които анонимни“, посочи Сарафов.

Той разкри още, че абсолютно всички четири лица, обявени за издирване и свързани с Нексо – са българи. Мъжете са привлечени като обвиняеми за организирана престъпна група, действала в международен мащаб от началото на 2018 г. до вчерашния ден, когато тя бе неутрализирана. 

„Нямаме данни да са напускали страната. Справка в граничен контрол показва, че те са тук“, каза Сарафов.

„Лицата са ултра богати, с имоти на Карабските острови, Дубай, Бахамите. Имат яхти, открихме 35 оригинални картини, която стойност дори ние не можем да преценим каква е. Ние ще търсим подкрепа от международни партньори. Картините са от Салвадор Дали и Пикасо…“, заяви говорителката на прокуратурата Сийка Милева.

„Преди да видим обвинителен акт, какъвто няма, няма да правим медийни изяви отвъд вчера разпространената ни позиция“. Това каза за БНТ Антони Тренчев, който е един от собствениците на Nexo.

Междувременно в интернет се появиха какви ли не колажи, които нагледно показват евентуалните връзки между шефовете на Кредисимо, Хелп Карма и Нексо. Твърди се, че управителите на дружествата са действали в комбина от години.