Арестуваха убиецът от Цалапица в Дания

Арестуваха убиецът от Цалапица в Дания

Рангел Бизюрев, издирван за убийството на Димитър Малинов от Цалапица, е бил задържан в Дания, съобщи NOVA, цитирайки свои източници. Той е бил арестуван по Европейска заповед за арест (ЕЗА).

Въпреки че Бизюрев е бил установен първо в Германия, а после в Нидерландия, той не е бил задържан от властите. ЕЗА не се признава в останалите държави-членки на Европейския съюз поради масови откази да я изпълнят, след като Съдът на Евросъюза установи липса на ефективна съдебна защита за лицата, чието предаване е искано от българската прокуратура.

Според Съда на Европейския съюз прокурорът може да бъде квалифициран като „издаващ съдебен орган“ при Европейската заповед за арест и трябва да бъде предмет на съдебен контрол. В другите държави-членки на съюза, ЕЗА се издава от съответния съд, а не от прокурор. Проблемът у нас е на законодателно ниво, като депутатите все още не са се ангажирали с решаването му.

Обвиненият за убийството на Димитър Малинов е напуснал България на 24 юли с полет от Софийското летище за Германия, четири дни след изчезването на Митко.