Не евродепутат, а Иван Гешев твърди, че записите от спалнята на Борисов са фалшифицирани

Не евродепутат, а Иван Гешев твърди, че записите от спалнята на Борисов са фалшифицирани
Един от въпросните кадри в казуса. Според държавното обвинение те не са истински.

Българската прокуратура е изпратила в Европейския парламент експертиза на разпространените снимки и видео, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. 

Установено е, че тези материали са били манипулирани, налице са разлики в резолюцията на банкнотите, в сравнение с останалите заснети предмети. Проверката е показала, че са нанесени много промени във файловете, изменения в датите на снимките и в метаданните на някои от тях. Някои от снимките изглежда са правени в дни, когато Борисов не е бил в имота.

Това съобщи днес заместник-председателят на парламентарната комисия по бюджетен контрол в Европейския парламент (ЕП) Томаш Здеховски от Европейската народна партия (ЕНП).

Проверка на ТВМЕДИА установи, че днес, поради незнайно какви причини, в редица медии бе цитиран само Здеховски. Твърдението, че записите са фалшиви обаче не са негови, а на родната прокуратура.

В изявление в качеството си на ръководител на делегацията на парламентарната комисия, която посети България на 11-13 април тази година, Здеховски изчете предоставените му данни.

„Българската прокуратура предостави допълнителни сведения, които, в интерес на прозрачността, ще споделя“, заяви той.

При досъдебното производство са били извършени технически експертизи на разпространените снимки и видео.

„Според експертите разположението на предметите на различните снимки е непроменено, макар да се твърди, че тези снимки са правени на различни дати в рамките на година и половина, добави той. Заключенията сочат, че качеството на снимките не позволява проверка на номерата на банкнотите и кюлчетата злато“, допълни Здеховски.

Той отбеляза, че Борисов е заявил на разпит, че никога не е виждал пари или кюлчета на нощното си шкафче.

Малко по-късно темата коментира и министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

„Главният прокурор е уведомил Европейският парламент. МП не разполага с тази експертиза. Предвид опита си на народен представител и министър на правосъдието, очаквам главният прокурор да удостои същото уважение и ниво на информираност спрямо българските народни представители. Обичайно главният прокурор отказва да информира Народното събрание по текущи производства“, заяви тя пред медиите.