Макрон обвини Льо Пен, че получава заплата от Путин. И вие го ухажвахте, отговори му тя

Макрон обвини Льо Пен, че получава заплата от Путин. И вие го ухажвахте, отговори му тя

Борещият се за втори мандат президент на Франция Еманюел Макрон и крайнодясната кандидатка за поста му Марин льо Пен се сблъскаха в ожесточен телевизионен дебат в сряда. Двамата ще се изправят един срещу друг на втори тур на изборите за държавен глава в неделя, 24 април. 

Макрон поведе изборната надпревара на първия тур с малка преднина пред Льо Пен.

По време на дебата френският президент разкритикува остро лидерa на Националния фронт и директно я обвини, че е на заплата при руския президент Владимир Путин. Това беше и апогейът на продължилия близо два часа и половина словесен сблъсък, при който двамата кандидати противопоставиха позициите си по редица теми като ЕС, пенсии и енергетика.

Макрон обвини Льо Пен, че е „зависима от Владимир Путин“ и че е неспособна да „защити френските интереси“ поради партийни заеми, взети от руска банка, близка до Кремъл.

Дебатът започна неловко за Льо Пен, която първо показваше нервност, а след това започна да говори още преди да е завършила въвеждащата музикална тема. Водещият я прекъсна и помоли да започне отначало. Тя реагира на неловката ситуация със смях и директна атака срещу Макрон за икономическата му политика. Френският президент беше не по-малко нападателен и ѝ отвърна, че тя е била част от парламента в редица случаи, когато са се вземали решения за жизнения стандарт.

Според Politico Льо Пен се е представила по-добре, отколкото на тв дебата си с Макрон на предишните президентски избори през 2017 г. Тогава тя обърка аргументите си и четеше от бележките си, припомня изданието.

Спорно е кой в крайна сметка сега е телевизионният „победител“.

На заплата при Путин

„Вие зависите от Русия и от Путин“, се обърна френският президент към лидера на Национално обединение, визирайки заем, който партията на Льо Пен получила от чешко-руска банка, „близка до руския управляващ елит“. „Когато говорите с Русия, вие не се обръщате към друг чуждестранен лидер, а към своя банкер“, изтъкна Макрон. От своя страна Льо Пен изрази своята „абсолютна солидарност и състрадание“ с Украйна и заклейми руската агресия като „недопустима“.

Това не е първият път, когато френският президент отправя подобно обвинение към своя опонент. Връзките на Льо Пен с Русия са „трън в петата“ на кампанията, въпреки че тя осъди руската инвазия в Украйна и се опита да се дистанцира от минали пропутински изявления. Макрон се възползва от това и я обвини, че е променила позицията си противно на „историческите разбирания“ на нейната партия за Русия. Президентът направи връзка между отказа на Льо Пен да осъди анексирането на Крим през 2014 г. и успеха ù в получаването на руски заем през 2015 г.

„Когато трябва да се вземат важни и смели решения, нито вие, нито вашите лидери сте там… Не можете да защитавате интересите на Франция, защото вашите интереси са свързани с Русия“, каза той и я цитира с отказа ù да подкрепи пакет от санкции срещу Русия в Европейския парламент.

В отговор на обвинението Льо Пен заяви, че тя е „абсолютно и тотално свободна жена“ и е била принудена да търси заем от чужда страна, тъй като никоя френска банка нямало да го отпусне. След това контраатакува, като го обвини, че е „ухажвал“ руския лидер и го е поканил във Франция по време на мандата си, но Путин не дошъл. „Поканих чуждестранен лидер, а не моя банкер“, отвърна той.