Майка на бебе плати 7,80 лв. „такса“ при джипито

Майка на бебе плати 7,80 лв. „такса“ при джипито

Майка на 9-месечно бебе е платила такса при личния лекар на детето в размер на 7.80лв. Жената твърди, че не е била предупредена, още повече че деца не заплащат потребителска такса.

Миналата седмица в четвъртък Елена Вътова води 9-месечната си дъщеря Михаела-Ивет на задължителна консултация при педиатър за деца под 1 година. 

“Бях много неприятно изненадана от факта, че трябва да заплатя и то 7.80лв”, каза майката. 

На нея било казано, че новите правила ще влязат с началото на новата година, но досега не й се налагало да плаща такава такса. 

Впоследствие разбрала, че педиатърката им е сключила договор с фирма за записване на часове, а таксата за това е 1% от МВР – или 7.80лв., разказва майката. Това означава, че вече и преглед на дете ще бъде с потребителска такса. 

“След прегледа на детето лекарката ми каза, че трябва да платя потребителска такса. Върнах се до дома си за пари и й занесох 2.90 лв. Бях още по-възмутена, когато тя ми каза, че таксата вече е 7.80 лв.”, казва още жената. След този случай Вътова решава да провери сама дали увеличението на потребителската такса е влязло в сила.

Педиатърът д-р Красимира Косева обясни пред NOVA, че това е административна такса, която е въведена в нейната практика от Нова година.

“Първото посещение на майката беше през януари, когато тя е подписала договор, че е съгласна с административната такса. Тогава не съм й взела такса. Таква ми е практиката – когато хората се информират не взимам такса, на второто посещение хората вече са използвали административните услуги, затова съм взела и въпросната такса”, обясни лекарката. 

Административната такса не е такса за преглед, поясни тя.

“Прегледът винаги е бил безплатен. Това не е такса за преглед. Срещу административната такса пациентите имат възможността да контактуват с човек, който раздава часовете, не само с електронна платформа, както беше преди това”, каза още д-р Косева. 

А таксата от 7.80лв е по нейна преценка.

“Това е 1% от минимална работна заплата. Така съм преценила. Все пак аз съм търговско дружество и на базата на разходите, които калкулирам – това е цената”, посочи тя.  

Майката Елена Вътова твърди обаче, че при подписването не й е казано каква ще бъде текста. Не са й предоставили и копие. Казано й е само, че и съпругът й трябва да подпише документа.

“Нищо не ми е обяснила. Нито ми е дала възможност да откажа да подпиша такива документи. Явно е моя грешката и сега си понасям последствията”, каза Вътова, която е категорична, че повече няма да посещава кабинета на д-р Косева, дори и това да се случва безплатно без записан час.