Лавров плаши с Трета световна. Кулеба: Москва усеща, че губи войната

Лавров плаши с Трета световна. Кулеба: Москва усеща, че губи войната

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че доставките на западни оръжия за Украйна означават, че НАТО по същество е във война с Русия, предаде Ройтерс. 

Лавров предупреди за опасност от Трета световна война: „Опасността е сериозна, тя е реална, не бива да бъде подценявана“.

Външният министър заяви в интервю за „Первый канал“, че сърцевината на всяко споразумение за прекратяване на конфликта в Украйна ще зависи до голяма степен от военната ситуация на място.

На въпрос за сравнение на настоящата ситуация с Карибската криза през 1962 г. Лавров заяви, че „тогава имаше много малко правила, писани правилата“. Но „правилата на поведение“ по думите му са били съвсем ясни – Москва е била наясно как се държи Вашингтон и Вашингтон е бил наясно как се държи Москва.

„Дори днес има малко правила“, допълни Лавров, имайки предвид договора за ядрено разоръжаване „Нов Старт“. Споразумението ограничава ядрените арсенали на двете страни до 800 пускови установки и 1550 ядрени бойни глави. Но „същевременно всички други инструменти за контрол на въоръженията и неразпространение са на практика унищожени“, каза руският топдипломат.

Според него по време на Карибската криза е имало надежден канал за комуникация между лидерите на Съветския съюз и САЩ. Сега по думите му няма такъв и никой не опитва да създаде.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба отговори на Лавров в Туитър. 

Кулеба написа, че „Русия е изгубила последната надежда“ и затова плаши света, за да не подкрепи Украйна: „Това само означава, че Москва усеща поражение в Украйна. Ето защо светът трябва да удвои подкрепата си за Украйна, за да надделеем и да защитим европейската и глобалната сигурност“.