Красимир Дачев: Направихме си харакири с прекъснатите връзки с Русия

Красимир Дачев: Направихме си харакири с прекъснатите връзки с Русия

„Направихме си харакири със спирането на отношенията с Русия, които сме ги изграждали десетки години. Това са вътрешно- и външноикономически, външнополитически, които ще струват много. Те ще бъдат възстановени, но кога и на каква стойност – трудно мога да предположа. Европа каза, че спираме доставките от Русия, но не каза от коя дата, а нашите (управляващи – б.р.) го пиеха буквално“.

Това каза пред БНР бизнесменът Красимир Дачев, заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата.

Според него от една година бизнесът в България живее в абсурдна ситуация, защото каквато и икономика да има, тя спира без енергия.

Дачев обясни, че с компенсациите за тока, които се отпускат на бизнеса, не се пипат парите от бюджета на държавата. „Ние не ползваме и една стотинка от Бюджета. Това са допълнителните печалби, които се преразпределят, те не влизат в Бюджета. Част от парите, които внасяме в Бюджета, ги връщаме при нас“.

Той подчерта, че „Държавният бюджет никога не е бил толкова богат, колкото е в момента. Той определи това като парадокс.

По думите му бизнесът не усеща грижа от управляващите. „Очевидно не се разбира, че народът обеднява и фирмите обедняват. Ще започне да се разбира, когато започнат фалитите“.