Кашкавалът стана лукс, цената му удари тавана

Кашкавалът стана лукс, цената му удари тавана

Кашкавал „Витоша“ се превръща в истински лукс за българите – цената му не е спряла да се покачва през последните 7 месеца. Цената му на едро стигна 16, 50 лв. за София и Пловдив, а в Монтана се търгува за рекордните 17 лв килото.

Тенденцията е поскъпването на млечните продукти да продължи, смятат икономисти. Освен кашкавал поскъпват осезаемо сирене, кисело мляко, прясно мляко, всички видове топени сирена и производни.

Според статистика народите на България, Литва и Румъния харчат най-много пари за храна – в Източна Европа поскъвпането на живота се усеща най-силно – дялът е 28% от парите на домакинствата в тези страни да отиват за хранителни продукти.

В Германия едва 11% от доходите на семействата отиват за храна.